Policie není schopná rychle řešit kauzy spojené s extremismem

Praha - Možné tresty pro desítku pravicových radikálů, zadržených a obviněných z propagace nacismu na začátku června, jsou pořád v nedohlednu. Pět z nich dál zůstává ve vazbě, protože státní zástupce zamítl jejich stížnost. Na podporu zadržených  se zhruba před hodinou sešlo v pražské Bartolomějské ulici asi 30 mladých neonacistů. K vývoji případu se teď státní zástupce nechce vyjadřovat. Případ se ale táhne a není jediným, kdy policie není schopna v dostatečně rychlé době řešit kauzy spojené s pravicovým extremismem.

Deset příznivců neonacistického Národního odporu zatýká policie 10. června. Nasazuje i zásahovou jednotku, zadržené sváží na jedno místo z celé republiky, následují několikahodinové výslechy a pak převoz do vazební cely do Brna. Všech deset je obviněných z propagace nacismu. „Ve věci neprobíhají žádné výslechy, spis je utajován a my vůbec nevíme, co tam je,“ uvedla zástupkyně některých obviněných Klára Slámová.

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké jde o standardní vyšetřování: „My se opravdu snažíme ten skutek dobře zadokumentovat tak, aby pachatel mohl být obviněn a následně potrestán.“

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)

Vyšetřování se protahují a končí do ztracena

Dlouhá vyšetřování s nejasným koncem a nepříliš dobře připravené akce v boji proti extremismu se v poslední době množí. Příkladem může být zadržení bývalého vůdce Ku-klux-klanu Davida Duka. Místo utajených přednášek strávil sedm hodin na služebně. Nakonec musel z Česka odjet kvůli popírání holocaustu. Možný trest pro něj je zatím v nedohlednu. Podobně dopadl také masivní zásah policie proti Dělnické straně letos v květnu. Akci ukončil úředník kvůli podněcování k rasové nesnášenlivosti.

S kritikou částečně souhlasí i policejní rada Miroslav Němec. „Když se něco takového chystá, tak se to raději předimenzuje, aby se zabránilo možným důsledkům, a pak se stane, že některé ty důkazy chybí,“ uvedl Němec a připustil tak, že policie není schopná kolikrát dotáhnout akce do konce.

Menší úspěchy policie přesto má, ojediněle se jí daří prokázat vinu jednotlivcům. V květnu teplický soud poslal do vězení na rok a půl Petra Nikoluka a Jana Dufka za to, že se nechali v baru natočit na video, jak hajlují.