Bouřky způsobily zpoždění vlaků, problémy mají i energetici

Praha - Českou republiku zasáhly včera další bouřky z přicházející studené fronty. V parku v Hrádku nad Nisou na Liberecku zemřela na následky mnohačetných poranění pětasedmdesátiletá žena. Ve Stvolínkách na Českolipsku zřícený strom velmi těžce zranil chlapce. Prudký vítr v krajích vyvracel stromy, strhával střechy a ničil dráty elektrického i telefonního vedení. V Libereckém kraji porazil vítr stromy a dráty elektrického i telefonního vedení. Stromy zatarasily také železniční tratě. To zkomplikovalo dopravu na železnici. Popadané stromy zastavily vlaky a ty nabraly až desetihodinová zpoždění. Nejhorší byla situace na Liberecku a ve Středočeském kraji - na hlavní trati v úseku Kolín-Velim. Na východě Čech energetici vyhlásili kalamitní stav.

Jen ve středních Čechách a v Praze vlaky nejezdily celkem na patnácti tratích. Dopravu nejvíc komplikoval zablokovaný úsek Praha-Kolín. „V úseku Kolín-Velim spadlo vedení na koleje, nám se podařilo kolem jedenácté hodiny večerní zprovoznit trať přes Lysou nad Labem,“ informoval Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah. V současné době zde vlaky už projíždějí po obou kolejích s určitým omezením.

Hlavní nádraží v Pardubicích bylo plné cestujících, jejichž vlaky nabíraly mnohahodinová zpoždění. Nikdo jim nebyl v tu chvíli schopen vysvětlit, kdy a jak se dostanou dál. Řada cestujících svůj pokus o cestování vlakem vzdala. „Během noční směny jsme vyřídili více než sto reklamací a návratků z jízdného,“ uvedl ředitel pardubického krajského centra osobní dopravy ČD Michal Štěpán.

Bouře se přehnala přes Čechy (zdroj: ČT24)

Ve východních Čechách energetici vyhlásili kalamitní stav

Bezprostředně po větrné smršti zůstala na východě Čech bez elektřiny až čtvrtina regionu. Mluvčí společnosti ČEZ Šárka Beránková odhaduje, že z původních 70 poruch na vysokém napětí jich k poledni zůstala zhruba polovina. Energetici v noci posílili poruchové čety o externí firmy. Práci jim komplikuje podmáčený terén. Někde se opravy protáhnou až do víkendu. Škody energetici zatím nevyčíslili. Měli by však být nižší než po poslední velké vichřici Emma v březnu 2008, která energetikům v regionu poničila majetek za 76 milionů korun.

Vlaky místy nejezdily ještě odpoledne

Před jednou hodinou se podařilo obnovit železniční provoz na Slovensko, kde v úseku Kúty-Bratislava přerušily dopravu popadané stromy. Vlaky v obou směrech končily v Břeclavi a lidé museli přestoupit do náhradních spojů. Bouřka zdržela i provoz na trati z Břeclavi do Vídně. V tomto okamžiku již je také provoz obnoven, vlaky mají ale zpoždění, řekl Joklík. Až do pátečního odpoledne byl zcela přerušen provoz na trati Mělník – Mladá Boleslav. Všechny vlaky tam byly nahrazeny autobusy.

V úseku Řevnice–Karlštejn na trati z Prahy do Berouna je provoz vlaků veden pouze po jedné ze dvou traťových kolejí a je tam třeba očekávat až dvacetiminutové zpoždění. Na trase Praha-Holešovice - Praha-Bubeneč, kde spadl strom na trolejové vedení, byl provoz plně obnoven včera kolem 21:00.

Podle Joklíka omezení přetrvávají na tratích Čelákovice - Lysá nad Labem nebo Praha-Beroun, kde se jezdí v některých úsecích jednokolejně. Některé soupravy zůstaly po včerejší bouřce stát na trati a dráhy musejí hledat náhradní řešení při jejich sestavování.

Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally způsobila čtvrteční bouře na železniční infrastruktuře škody za několik desítek milionů korun.

Mnoho vlaků má více než půlhodinové zpoždění

Provoz na železnici se stále nevyrovnal s následky noční bouřky. Ačkoliv tratě jsou většinou již plně průjezdné, více než dvacet vlaků nyní jede se zpožděním větším než půl hodiny. Nejhorší je situace mezi Českou Třebovou a Brnem, Přerovem a Břeclaví a mezi Prahou a Berounem, vyplývá to z digitální železniční mapy Babitron.

Podle Joklíka se zpoždění podaří eliminovat nejspíše až později během dne. „Ještě nějakou dobu potrvá, než si to sedne,“ uvedl Joklík.

Nejhůře na tom byl vlak EuroCity Avala, který měl před šestou ráno vyrazit z Prahy do Bělehradu. Vyrazil až po osmé spojen s vlakem Jaroslav Hašek, který rovněž s výrazným zpožděním odjel z Prahy do Budapešti. Aktuální informace o provozu vlaků mohou cestující nalézt i na webu Českých drah nebo na telefonním čísle 840 112 113.

Vydáno pod