Policie kontrolovala řidiče, v Praze zkomplikovala dopravu

Praha - Ve čtvrtek probíhala na českých silnicích dopravněbezpečnostní akce zaměřená na řidiče aut a kamionů. V hlavním městě způsobila dopravní komplikace. Policisté totiž kvůli kontrolám uzavřeli dva jízdní pruhy magistrály. Na hlavní pražské tepně se tak tvořily dlouhé kolony. V Praze se podle policejního mluvčího Tomáše Hulana zaměřili především na dodržování povolené rychlosti a řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. Policie nakonec kvůli komplikacím s počasím několik hlídek ze stanovišť odvolala. Ve Středočeském kraji pak pomáhaly s odstraňováním následků bouřky. Akce bude pokračovat i dnes.

„Myslím si, že zrovna tento styl dopravněbezpečnostní akce se na Prahu právě hodí,“ uvedl šéf dopravních policistů Leoš Tržil.

Na kontrolách v hlavním městě se podíleli policisté ze čtyř oddělení. Pracovníci jednoho z nich podle předběžných údajů udělili v hlavním městě 45 pokut, při kterých vybrali 30 000 korun. Přistihli tři osoby, které nadýchaly množství alkoholu do jednoho promile. Jednomu řidiči naměřili přes 2,5 promile. Policisté odhalili i dvě osoby, které řídily bez řidičského oprávnění.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Čtyři pokuty udělili policisté řidičům nákladních aut a podali také na magistrát pět oznámení na řidiče, kteří například nedodrželi předepsanou přestávku v jízdě, a pět oznámení kvůli nadměrnému nákladu. Jednomu cizinci řídícímu nákladní auto uložili kauci 10 000 korun.

Řidiči osobních vozů v Praze se podle policistů nejčastěji dopouštějí prohřešků rychlé jízdy a řízení pod vlivem alkoholu.

Neukázněné řidiče mnohdy i celé kilometry jízdy sledoval policejní vrtulník, který informoval dopravní policisty na stanovištích třeba na Jižní spojce. Snímky z vrtulníku mají pomoci odhalit především nebezpečnou jízdu kamionů, které často jedou v nesprávném pruhu a ohrožují tím ostatní dopravu. Policisté tak nezřídka zastaví i motoristy, kteří zásadně porušují také další pravidla bezpečného provozu.

Večer policejní kontroly omezila bouře a déšť, které se Prahou přehnaly. Kvůli nim se stalo i mnoho dopravních nehod. Od včerejšího rána policisté hlídali především vytížené pražské okruhy.

Během prázdnin se mohou řidiči ještě připravit na několik podobných akcí, a to zejména v srpnu. Za loňský rok právě v tomto měsíci zemřelo na pražských silnicích 10 lidí, což bylo nejvíce za celý rok.