Zeman vyjádřil podporu Vyšehradské výzvě členů ČSSD

Praha - S takzvanou Vyšehradskou výzvou, která požaduje návrat ČSSD k sociálnědemokratickým myšlenkám a ideálům a kritizuje marketingový přístup strany k volební kampani, sympatizuje také bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman. Rozhodně ale popřel, že by se na jejím vzniku jakkoli podílel. S výzvou nesouhlasí vedení strany.

„Já jsem tuto výzvu ani nepsal ani jsem ji nepodepsal,“ uvedl expremiér k dokumentu, který vyvolal v sociální demokracii rozruch, a zdůraznil, že už více než dva roky není členem sociální demokracie. Poslance ČSSD Karla Šplíchala, který je považován za autora výzvy, prý ale zná jako slušného a čestného člověka, jehož slovo či podpis mají váhu.

Výzvu podpořili mnozí sociální demokraté. S jejím obsahem souhlasí vlivný sociální demokrat Jaroslav Foldyna. „Souhlasím s celou řadou těch věcí, rozdal jsem ji svým známým,“ řekl. Na dotaz, zda ji také podepsal, odpověděl, že ho k tomu nikdo nevyzval.

Výzva: Místo marketingu vlastní témata

Dokument mimo jiné kritizuje, že volebnímu klání velí reklamní agentury, stejně „jako velí v boji o zákazníky autoprodejen, drogerií nebo supermarketů“. Zjednodušují prý volby na základní, mnohdy primitivní hesla, zvolání, poučky či účelově upravená schémata. „Manažeři naší volební kampaně do Evropského parlamentu vsadili na tutéž taktiku, která se jim osvědčila při krajských a senátních volbách. Jenže si nevšimli, že také zásluhou naší politiky tu už nebyl týž soupeř jako na podzim,“ stojí v textu.

Tehdy prý měla sociální demokracie před sebou jasný, konkrétní terč kritiky, tedy vládu v čele s předsedou ODS Mirkem Topolánkem a ministry vnitra Ivanem Langerem či zdravotnictví Tomášem Julínkem. V Evropských volbách ale sociální demokracie bojovala proti vládě, která už neexistovala. „A tak jsme útočili na bývalého premiéra, bývalého ministra vnitra… Nebýt těch bývalých, sociální demokracie by neměla o čem vést kampaň. V evropských volbách jsme tak ukázali absenci vlastních témat,“ tvrdí Vyšehradská výzva.

Výzva rozdělila ČSSD

K sociálním demokratům, o kterých se hovoří, že se k textu připojili, patří například filozof Erazim Kohák, poslanec Zdeněk Jičínský, který byl v kraji Vysočina odsunut na hůře volitelné místo kandidátky, či končící poslankyně Anna Čurdová. Všichni tvrdí, že v ní není nic, co by bylo v rozporu se sociálnědemokratickými myšlenkami.

Výzva má ale také své odpůrce, a to zejména mezi vedoucími představiteli ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem. Petr Hulinský, předseda pražských sociálních demokratů, kteří Šplíchala odsunuli na 17. nevolitelné místo na kandidátce, řekl, že si od výzvy zřejmě její autor slibuje přísun preferenčních hlasů voličů. Soudí ale, že výzvou současně poškozuje pražské sociální demokraty ve volbách. Od výzvy se distancoval i místopředseda Zdeněk Škromach. Stejně jako místopředseda a středočeský volební lídr ČSSD Milan Urban ji považuje za nešťastnou.

Anna Čurdová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod