V Bratkovicích blesk popálil chlapce, vichr demoloval Prahu

Praha/Bratkovice - Ve středočeské obci Bratkovice uhodil blesk do místní autobusové zastávky a výboj zasáhl třináctiletého chlapce. Jeho o rok starší kamarád, který se v tu dobu nacházel tamtéž, přestal slyšet. V Županovicích na Příbramsku se zase na Vltavě potopila pramice s pětičlennou posádkou. Čtyři pasažéři doplavali na břeh, pětadvacetiletý mladík ale pravděpodobně neměl dostatek sil a utonul. Od ranních hodin po něm pátrají policejní potápěči. V české metropoli včera řádil silný vítr, hasiči a policisté tady včera večer a v noci zasahovali u zhruba osmdesáti případů.

„Bráchu jsem viděl. Stál a říkal, že ho bolí hlava a že neslyší na pravé ucho,“ popsal bratkovickou událost bratr jednoho z poraněných chlapců Jan Kalášek. Druhý z nich byl po zásahu výbojem popálený a nemohl chodit. Jeho kamarád proto doběhl pro pomoc do nejbližšího domu, odkud zavolali vůz záchranné služby. „Po ošetření a zajištění byli oba dva pacienti transportováni leteckou záchrannou službou do pražských nemocnic,“ uvedla pro ČT mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.


Vichr se prohnal Prahou

Reportáže Lucie Komňacké a Venduly Vránové (zdroj: ČT24)

Silný vítr napáchal škody také v hlavním městě Česka, nejhůře dopadly městské části Prahy 4, 8 a 9. „Nejvíce nás trápí spadlé nebo nalomené stromy, větve. Také padající střechy, tašky ze střech a střepy z rozbitých oken,“ řekla ČT mluvčí Hasičské záchranné služby. Zřejmě největší škodu napáchala polovina střechy katastrálního úřadu v pražských Kobylisích. Silný vítr ji strhl a doslova napíchl na sloup pouličního osvětlení naproti východu ze stanice metra Kobylisy. Naštěstí nebyl nikdo zraněn.