TOP 09 dostala 11 milionů od podnikatele z Brna

Praha/Brno - Výrazně největším finančním sponzorem strany TOP 09 je podnikatel Dušan Novotný z Brna. Straně exministrů financí a zahraničí Miroslava Kalouska a Karla Schwarzenberga věnoval 11 milionů korun. TOP 09 dnes na svých webových stránkách zveřejnila seznam 76 lidí a firem, kteří jí přispěli. Celková výše darů přesáhla 14,6 milionu korun.

Novotný zaplacení peněz potvrdil. Darem chce prý dopomoci ke vzniku pravicové vlády po říjnových předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Dosud prý nikdy žádnou stranu nesponzoroval. Nyní ale podle něj nastal pro takový krok ten správný okamžik.

„Vydělal jsem si na ně v podstatě tím, že jsem prodal několik firem. Podnikám od roku 1989 a mé majetkové poměry jsou velmi dobré,“ řekl České televizi Novotný. Sponzoring považuje za jediný způsob, jak TOP 09 pomoci, aby se do sněmovny dostala. Věří, že se jí to podaří. Podnikatel se údajně s nikým z TOP 09 osobně nezná. Sám do ní nevstoupil a ani se k tomu nechystá. V minulosti také podle vlastních slov nebyl členem žádné politické strany.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Miroslav Kalousek:

„Seznam dárců bude pravidelně aktualizován. Alespoň doufám, protože aktualizovat ho budeme tehdy, když budou další dárci.“

Milion dal slovinský bankéř

Osobně prý Kalousek pana Novotného nezná, ale už asi dvě desetiletí zná druhého největšího sponzora strany, jímž je slovinský bankéř Štefan Loncnar. Ten dal TOP 09 rovný milion. Kalousek, jenž do jara řídil ministerstvo financí, zdůraznil, že TOP 09 je první politickou stranou, která „takto transparentně zveřejnila své dárce“. Veřejný dohled nad financováním politických stran prý TOP 09 pokládá za samozřejmou součást politické kultury.

Kalouskova a Schwarzenbergova strana už při vzniku avizovala, že se kvůli předvolební kampani nehodlá zadlužit. Investovat prý chce jen peníze, které jí poskytnou sponzoři a příznivci. „Toto je seznam dosavadních darů, doufáme, že nám ještě někdo přispěje,“ poznamenal dnes Kalousek. Na kampaň před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny podle jeho dřívějších vyjádření bude strana potřebovat „několik desítek milionů korun“. Přibližně pěti miliony chce přispět hnutí Starostové a nezávislí, s nimiž strana TOP 09 nedávno uzavřela smlouvu o strategické spolupráci.