Most nad tratí ve Studénce je opět v provozu

Studénka (Novojičínsko) - Most ve Studénce na Novojičínsku, který se loni v srpnu zřítil přímo před projíždějící vlak, byl skoro rok po tragické nehodě opět zprovozněn pro auta. Ve čtvrtek byla stavba zkolaudována, uvedl Jindřich Vaněk, mluvčí společnosti ODS – Dopravní stavby Ostrava, která most postavila. Několik metrů od nové mostní konstrukce je prosté pietní místo, kde lidé mohou uctít památku osmi obětí loňské tragické nehody. Zatímco stavební firma neuspořádala žádné slavnostní otevření mostu, místní lidé se o stavbu zajímají a několik skupinek se shromáždilo u místa loňského neštěstí.

Nový most postavila ODS – Dopravní stavby Ostrava za 26 milionů korun. „Jeho hodnota je vyšší. Podle dohody ale budeme kraji účtovat částku, za jakou jsme získali zakázku na rekonstrukci mostu,“ řekl. Dodal, že stavbu měla firma předat kraji do konce července.

Stavba nakonec probíhala třináct měsíců. Během prací se 8. srpna zřítil most přímo před přijíždějící vlak Eurocity 108 Comenius, který jel z Krakova a Ostravy do Prahy. V troskách zničených vozů zahynulo osm lidí.

Vstup Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Po tragické nehodě vedení kraje zvažovalo vyhlášení nového výběrového řízení. Nakonec se rozhodlo z časových důvodů zakázku ponechat původní firmě. Podle původní smlouvy ovšem měla být stavba hotova loni v září. Od té doby běželo stavební firmě penále 65 tisíc korun za den prodlení. Nyní by kraji měla zaplatit asi 20 milionů korun.