Reakce na vyšetřování podnikatele Janouška jsou zatím zdrženlivé

Praha - Pražský magistrát - tedy zastupitelé ČSSD i ODS -, ale i politické špičky zatím reagují zdrženlivě na vyšetřování stamilionů na švýcarských kontech podnikatele Romana Janouška, blízkého přítele primátora Pavla Béma (ODS). Podle šéfů ODS by kauza mohla stranu před volbami poškodit, nicméně věří, že primátor s ní nemá nic společného. Vyšetřování Janouškových účtů by mohlo indikovat podezření z praní špinavých peněz. Bém jakékoliv spojení s Janouškovým podnikáním odmítá, že ho zná dlouhá léta, ale nepopírá.

Podle komentátora Bohumila Pečinky je vyšetřování spojeno s mnoha finančními skupinami, které se „táhnou“ napříč politickým spektrem. Tomu také přičítá relativní zdrženlivost politiků. Pobouřené reakce totiž kauza Janoušek zatím nesklízí. Protistrana vedení pražského magistrátu, která Béma mnohdy kritizuje, mluví o problémech jeho přítele opatrným tónem. Například zastupitel Petr Hulínský (ČSSD) se domnívá, že se jedná jen o mediální kauzu na bázi spekulací. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka pak řekl, že je to problém ODS a že by se k věci měl vyjádřit šéf strany Mirek Topolánek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek zaslal agentuře ČTK prohlášení, ve kterém žádá vysvětlení hlavně od exministra zemědělství Petra Gandaloviče. Policie se totiž podle MF Dnes zabývá prodejem pohledávek Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu - instituce ministerstva zemědělství, při které podle policie mohl tratit stát. Přes fond tečou miliardy zemědělských dotací. Druhý zkoumaný případ souvisí s pokusem získat Výstaviště České Budějovice, jehož vlastníkem je fond, uvedl deník. Gandalovič vedl resort zemědělství právě tehdy, tvrzení MF Dnes ale považuje za spekulace a Paroubkovu reakci za součást předvolební atmosféry.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Ani ODS se příliš nevyjadřuje. Někteří z členů vedení strany přiznávají strach, že by jim mohla Janouškova kauza způsobit šrám před volbami. Primátor Bém se chce totiž na podzim probojovat do sněmovny - v Praze kandiduje jako dvojka za místopředsedou strany Davidem Vodrážkou. Šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř prohlásil, že stranu sice může poškodit spojování s jakýmkoli podezřením z nekalé činnosti, domnívá se ale, že Bémova reakce - tedy distanc od Janouškových podnikatelských aktivit - je zcela jasná.

Sám Janoušek přímo nefiguruje téměř v žádné firmě a po stopách jeho podnikání se pátrá těžko. Svůj majetek ale neskrývá, staví si třeba honosný dům na lukrativních parcelách v Praze 4.

Vydáno pod