Bleší trh v Praze by se měl stát tradicí

Praha - Oživit kolorit Prahy a nabídnout další turistickou atrakci je cílem blešího trhu, který se dnes poprvé konal na náměstí Míru. Opakovat by se měl každou čtvrtou sobotu v měsíci. Nakoupit za pár korun nebo se jen tak podívat přišly před kostel svaté Ludmily stovky lidí. K mání byly lampy, žehličky, panenky, knížky, ale i vyřazené sprchy nebo kohoutky.

V Praze dosud bleší trh, ráj pro milovníky podivností, vetešníky i turisty, kteří si z Prahy chtějí odvézt suvenýr s minulostí, na rozdíl od jiných evropských měst chyběl. „Rádi bychom tu viděli starožitnosti, veteš, použité zboží z domácnosti. A také maminky, které prodávají věci po svých odrostlých dětech,“ přeje si pořadatel trhu Pavel Šik.

Na rozdíl třeba od trhů v pražských Vysočanech se tu nesmí prodávat drogerie, kosmetika, zbraně, zvířata, květiny nebo tabák. A samozřejmě žádné nové zboží. Kdo chce prodávat, zaplatí 150 korun za metr plochy, profesionální obchodníci 220 korun.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Pro někoho je bleší trh šancí zbavit se zbytečných věcí, pro jiné spíš zábava a společenská událost. „Zjistili jsme, že máme doma věci, na které jsme pět nebo deset let nesáhli a už asi ani nikdy nesáhneme. Tak proč se jich nezbavit,“ uvedl například důvod, proč se na sobotní odpoledne proměnil v trhovce, jeden z prodávajících Petr Olmer.