Češi se bojí stáří

Praha - Podle nejnovějších průzkumů představuje seniorský věk pro dvanáct procent lidí riziko a strach. Na stáří jako pozitivní součást života se těší jen šestnáct procent obyvatel celé České republiky. Nejčastěji se lidé obávají nemocí, nouze a osamocenosti. Také mají strach z nedostupnosti lékařské péče.

Hodně se lidé bojí i finanční nouze ve stáří. V porovnání s dobou před dvaceti lety sice mají senioři více možností si přivydělat, zároveň si ale skoro polovina lidí myslí, že se za posledních dvacet let zhoršila možnost si z důchodu zajistit bydlení. V Praze, Brně, částečně už i v Plzni je nyní obrovský problém zaplatit nájemní byty, které senioři obývají.

Důchodci sice berou v současné době necelých deset tisíc korun, ale třeba v Brně dají jen za regulovaný nájem přes čtyři a půl tisíce. Předseda organizace Život 90, která pečuje o seniory, se výsledkům průzkumu nediví. Česká společnost podle něj k seniorům zatím přistupuje macešsky. Němečtí nebo britští senioři si užívají peněz, které za života vydělali, i ti bohatí čeští se ale podle něj snaží spíš nevyčuhovat.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Jako největší pozitivum stáří berou lidé možnosti dělat to, na co neměli čas, věnovat se koníčkům, cestování a užívat i větší svobodu. Lidé se podle průzkumu bojí i toho, že na stáří nebudou mít kam jít. Míst v sociálních zařízeních pro seniory je stále málo a platí se za ně čím dál tím víc.