Sekačka vážně zranila dvouletého chlapce, přišel o pravou nohu

Veltrusy (Mělnicko) - Zahradní sekačka ve Veltrusech dnes těžce zranila dvouletého chlapce. Vrtulník dítě dopravil do pražské motolské nemocnice a policie nyní zjišťuje, zda nešlo o těžké ublížení na zdraví s vážnými následky, neboť ve chvíli neštěstí sekačku řídilo pětileté dítě. Česká televize uvedla, že se sekačkou pracoval otec, který ji na okamžik půjčil pětileté dceři. Sekačka dítěti podle mluvčí motolské nemocnice amputovala pravou nohu, kterou se lékařům nepodařilo zachránit, nyní mu operují zraněnou levou nohu. Tento týden už jde o druhý případ - na Přerovsku amputovala motorová sekačka ruku tříletému chlapci.

"O pravou nohu chlapec přišel, levou mu lékaři právě teď operují, a pokud
nenastanou nepředvídatelné komplikace, je naděje, že se jim podaří nohu
zachránit," sdělila mluvčí nemocnice Eva Jurinová. Mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková původně médiím řekla, že chlapec měl amputovanou levou nohu v oblasti kotníku a na patě druhé nožičky měl sečné poranění. Mluvčí motolské nemocnice Jurinová její sdělení posléze poopravila.

Dispečerky linky 155 po telefonu radili rodině, jak zastavit krvácení a sterilně zajistit a ledovat amputovanou část nohy, aby ji mohli záchranáři zajistit a transportovat do nemocnice. Po příjezdu záchranářů byl chlapec při vědomí a oběhově stabilní. Záchranáři mu podávali analgetika proti bolestem a zahájili infuzní terapii.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podobné neštěstí se stalo tento týden ve středu na Přerovsku, motorová sekačka vážně zranila tříletého chlapce, jemuž lékaři museli amputovat pravou ruku. Těžce zraněné měl také obě nohy. Se sekačkou pracoval na pozemku u rodinného domu otec dítěte, chlapec se dostal pod žací lištu sekačky.

Vydáno pod