Vláda dostane informaci o rozpočtu, projedná novelu o vyvlastnění

Praha - Ministr financí Eduard Janota bude vládu na jejím dnešním zasedání informovat o stavu státního rozpočtu poté, co jeho úřad výrazně zhoršil makroekonomickou prognózu. Kabinet projedná i poslaneckou novelu zákona o vyvlastnění, která má hlavně usnadnit stavbu komunikací. Ministři se budou zabývat také návrhem dalšího postupu ve vztahu ke společnosti BMC Agro-Industry pověřené vypořádáním části dluhu někdejšího Sovětského svazu. Ministerstvo financí nyní předpokládá, že česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta, v dubnové předpovědi přitom odhadovalo pokles o 2,3 procenta. Janota už uvedl, že nový odhad zvýší deficit státního rozpočtu o desítky miliard korun. Ministerstvo financí si dříve dalo za cíl, že schodek letošního státního rozpočtu nepřekročí 170 miliard korun.

Novela, která má zjednodušit odnímání pozemků a nemovitostí jejich majitelům, stanovuje, že podání žaloby proti vyvlastnění nebude mít odkladný účinek. O odkladu by mohl rozhodnout soud, a to v případě, že to nebude v rozporu s veřejným zájmem. Mělo by také být možné vyvlastnit pozemek, který je pronajatý. Postup ve vztahu k BMC Agro-Industry má státu umožnit přijímat od firmy do roku 2017 splátky v celkové výši přes 17,6 milionu dolarů (zhruba 315 milionů korun). Ministerstvo financí chce své vztahy se společností urovnat přesto, že firma své předchozí závazky vůči státu nedodržela, tehdy měla za dluh do státní kasy zaplatit jen asi polovinu nyní domluvené částky.

Ministři dnes budou schvalovat i návrh úvěrové smlouvy mezi Českou republikou a Lotyšskem, která pobaltské zemi právně zajistí finanční pomoc za 200 milionů eur (zhruba 5,5 miliardy korun). Novela zákona o vodách, kterou kabinet také dostane na stůl, má snížit roční náklady státu i podnikatelů celkem o 240 milionů korun. Vláda projedná i změny ve složení výboru Státního fondu rozvoje bydlení.

Vláda projedná novelu o vyvlastnění (zdroj: ČT24)

Schůzi vlády bude předcházet setkání ministrů se zástupci Svazu měst a obcí České republiky. Mezi 12 body, o kterých chtějí obce jednat, je mimo jiné finanční krize, herní zákon nebo rozpočtové určení daní. Zástupci Svazu měst a obcí se domnívají, že kvůli ekonomické krizi přijdou letos obce o 20 miliard korun. Daňové příjmy se jim sníží ze 140 na 120 miliard.