Do projektu dobrovolných návratů se mohou hlásit i cizinci s nelegálním pobytem

Praha - Od 15. září se budou moci hlásit do projektu dobrovolných návratů i cizinci, kteří v ČR pobývají nelegálně. Letenku si buď uhradí sami, nebo vycestují na náklady České republiky. Zároveň jim bude na určitou dobu zakázán pobyt v ČR, podle toho, jak dlouho žili v zemi bez oprávnění. Projekt pro nelegálně pobývající cizince potrvá do 15. prosince. Informační kampaň bude stát ministerstvo 1,5 milionu korun.

Nelegálně pobývající cizinci budou rozděleni do dvou skupin. Skupině A ministerstvo uhradí letenku a ubytování na poslední noc před odletem. Také je čeká delší zákaz pobytu v ČR než druhou skupinu. Skupina B si vycestování z ČR uhradí ze svých finančních prostředků.

Do první fáze projektu se přihlásilo 1871 cizinců

Projekt dobrovolných návratů funguje od 16. února a má snížit riziko kriminality, které souvisí s nelegálním pobytem nezaměstnaných cizinců. Prozatím se do něj mohli hlásit jen ti, kteří mají v ČR legální pobyt. V první fázi dobrovolných návratů, která byla ukončena 24. července, dostávali cizinci 500 eur (cca 12 700 korun) do začátku. Přihlásit se mohlo maximálně 2000 cizinců. Náklady na první část projektu ministerstvo vyčíslilo na 60,2 milionu korun.

Ke 24. červenci se do první fáze projektu přihlásilo 1871 cizinců, kteří v ČR přišli o práci. Nejvíce z nich bylo z Mongolska - 1220. Druhou pozici s počtem 287 obsadili občané Uzbekistánu a třetí Vietnamci, kterých požádalo o bezplatnou letenku 239.

Druhá fáze projektu dobrovolných návratů pro legálně pobývající cizince začala dnes a trvat by měla do 15. prosince. Maximálně se do ní může přihlásit 4000 cizinců, kteří do začátku dostanou 300 eur (cca 7600 korun). Náklady na druhou fázi vyjdou podle ministerstva na 50,7 milionu korun.

Mongolští dělníci na letišti
Zdroj: ČT24
Vydáno pod