Rumunští Romové opustili kemp Pražačka

Praha - Asi stovka Romů z Rumunska, která přijela do Prahy podpořit svého zraněného následníka trůnu, už z kempu Pražačka odjela - a to poté, co měla zaplatit ubytování na příští dny. Až do teď peníze na pobyt sháněl romský aktivista Štefan Ličartovský, který zorganizoval na uhrazení nákladů sbírku. Ličartovský uvedl, že dnes získal poslední chybějící peníze, aby mohl za pobyt Romů uhradit zhruba 20 tisíc korun. "Vědí o tom, že teď už si to budou platit sami. Jsou nám za podporu vděční. Cikáni si vždy pomáhali, u nás je to normální."

Ještě dopoledne to vypadalo nadějně, provozovatelé kempu plánovali, že začnou hosty obcházet a registrovat, aby mohli vybrat peníze. V šest hodin se ale skupina sbalila a odjela jinam, prý na neplacené parkoviště někde v Praze. 

Praha 3, na jejímž území kemp Pražačka leží, ještě před hromadným odjezdem oslovila ministra pro menšiny Michaela Kocába s žádostí o pomoc. „Tuto situaci by měl řešit stát, proto jsme pana ministra požádali, jestli by se s námi nespojil a nepomohl s řešením,“ uvedl mluvčí městské části. Kocáb dnes záležitost přednesl na jednání vlády, ta ale nechtěla do neobvyklé situace zasahovat. Proti vměšování politiků je i Ličartovský.

Reportáž Jaroslava Kramera (zdroj: ČT24)

Mladík je stále v kritickém stavu

Zdravotní stav chlapce, který je synem jednoho z romských králů, je stále kritický. Následníka trůnu přivezli záchranáři do nemocnice poté, co se v úterý při koupání ve Staré Boleslavi málem utopil. Jeho otec Robinson Dimofte vládne v Rumunsku asi 1500 Romům, s rodinou jel do Berlína na romskou konferenci. Chlapec je jeho nejmladším synem. Podle tradice přechází titul krále v rumunském okrese Vilcea právě na nejmladšího syna, proto je osud chlapce pro Romy tak důležitý.    


Mluvčí vinohradské nemocnice sdělila, že se zdravotní stav chlapce od neděle nezměnil a je nadále kritický. Mladík je napojen na dýchací přístroje, od soboty také na umělou ledvinu. Příbuzní jej v nemocnici pravidelně navštěvují. Zatím ale není jasné, kdo léčbu zaplatí, chlapec totiž není pojištěn.    

Na podporu královského následovníka se do Prahy v pátek sjeli Romové z Rumunska, Lotyšska, Francie a Německa. Městská část Prahy 3 nastěhovala většinu z nich do kempu Pražačka, aby předešla možným výtržnostem před nemocnicí. Cizinci si totiž původně postavili v parku u nemocnice stanové městečko. V kempu byl Romům vyhrazen prostor s vlastním vstupem, oddělenými toaletami, umyvadly a popelnicemi.

Kempující Romové
Zdroj: ČT24
Vydáno pod