V Česku skokově přibylo dalších 20 případů prasečí chřipky

Praha - V Česku přibylo během víkendu dalších 20 případů prasečí chřipky. Jde zatím o největší jednorázové zvýšení počtu infikovaných. Celkem už je v Česku 63 případů, které potvrdila Národní referenční laboratoř pro chřipku ve Státním zdravotním ústavu. Ani u jednoho nemocného naštěstí nejsou hlášeny závažnější komplikace. Naprostá většina z nich je v domácí izolaci a zotavuje se bez léčby antivirotiky.

Jde zejména o pacienty, kteří přicestovali ze zemí s výskytem prasečí chřipky, tedy USA, Británie, Španělska a dalších, případně byli ve styku s občany těchto zemí na území Česka. Hygienici zaznamenali také druhotné nákazy v rodinách, uvedlo ministerstvo.

Od konce dubna zdravotníci vyšetřili celkem 673 lidí, kteří pro podezření na nákazu virem A(H1N1) vyhledali lékaře. Testy v 63 případech infekci potvrdily, v 578 vyloučili. Na výsledek 33 vyšetření se čeká.

V nemocnicích je nyní sedm lidí. Tři pacienti leží v Praze na Bulovce a po jednom pacientovi na infekčních odděleních ve Zlíně, na Vysočině, v Ústeckém kraji a v Karlových Varech.