Do Čadce nebudou moci od čtvrtka kamiony

Čadca – Kvůli opravě chátrajícího mostu nebudou moci jezdit kamiony městem Čadca na česko-slovenských hranicích. Na silnici I/11 spojující Žilinu a Čadca s Českem i Polskem budou mít zakázán vjezd od čtvrtka, rekonstrukce zhruba za 332 tisíc eur (8,5 milionu korun) potrvá přibližně měsíc. Pro kamiony budou vytyčeny objízdné trasy, řekl Ivan Hlavoň ze Slovenské správy silnic v Žilině. Denně se podle něj omezení dotkne 1 300 až 1 400 kamionů.

Most, který byl dokončen v roce 1949, je ve velmi špatném stavu. Odpadávají z něho kusy betonu a motoristům situaci komplikují vyjeté koleje. Ke zhoršování technického stavu značně přispívají průjezdy kamionů, pod jejichž tíhou se celý most otřásá. Podle Hlavoně by bylo nejlepší, kdyby se po opravě již kamiony na most nevrátily. Řidiči by podle něj mohli jezdit přes města Makov nebo Trstená.

Odborníci na dopravu ovšem upozoňují, že přetíženým silnicím v oblasti Kysuce uleví až dálnice. Ta by měla být podle šéfa Národní dálniční společnosti Igora Chomy hotova v roce 2013, situaci ale mohou zkomplikovat nejasnosti ve vlastnických vztazích u pozemků potřebných pro výstavbu dálnice.