Profesionální řidiči na jihu Čech masivně porušovali předpisy

České Budějovice – Při policejní akci zaměřené na řidiče autobusů a nákladních automobilů se ukázalo, že se na jihu Čech neřídí předpisy téměř polovina profesionálních šoférů. Od pondělí do neděle hlídky zkontrolovaly 600 vozidel, ve 250 případech přitom zjistili přestupek. Policisty zajímalo, zda jsou vozidla technicky v pořádku, zda řidiči dodržují předepsané přestávky a jestli se řídí i dalšími předpisy, uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

„Nevyhovující technický stav byl zjištěn u bezmála 60 vozidel. Nepoužití bezpečnostních pásů bylo zaregistrováno v 40 případech. U čtveřice řidičů, kterým policisté zadrželi řidičské průkazy, byl zjištěn alkohol,“ uvedl Matzner. Hned 50 profesionálních řidičů jelo příliš rychle, další čtyři neměli doklady o pojištění vozidla a pět nedodrželo bezpečnostní přestávku.

Řidiče z povolání na jihu Čech kontrolovalo v rámci celostátní dopravněbezpečnostní akce TISPOL 50 policistů a dva celníci. Ačkoli probíhala policejní akce, stalo se v uplynulém týdnu na jihu Čech 57 hlášených dopravních nehod. Zemřel při nich jeden člověk, další byl těžce zraněn a 32 lidí utrpělo lehká zranění. V osmi případech sehrál při dopravní nehodě roli alkohol.