Klaus jednal s Fischerem: Zavedení víz vůči Kanadě v EU požadovat nebudeme

Praha - Prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer se dnes sešli na Hradě. Před dvoutýdenními vládními prázdninami, které začnou příští pondělí, hovořili především o vízech do Kanady. Ta se už podle Fischera rozhodla, že čeští občané budou moci vyplňovat jen zjednodušené vízové dotazníky. Nový postup začne platit ve středu. S prezidentem se shodl, že po dalších zemích unie nebudou požadovat zavedení víz vůči Kanadě v rámci principu solidarity. Země by ale podle nich měly Kanadě zdůrazňovat nutnost návratu k bezvízovému styku. Česká diplomacie by se v této věci měla co nejvíce zasazovat za vyšší komfort pro české občany. Lidé by tak podle obou politiků měli mít možnost žádat o víza v Praze.

Kanada o zjednodušených formulářích oficiálně informovala českou stranu dnes. „Jakkoli to vnímám v dané situaci jako krok správným směrem, jediným a neměnným cílem české a evropské diplomacie zůstává úplné obnovení bezvízového styku s Kanadou,“ dodal místopředseda vlády a ministr zahraničí Jan Kohout. Kanada změnila systém formulářů po důrazném upozornění z české strany. 

Tématem setkání byla i domácí politka. Fischer se s Klausem radil například o vysokém schodku státního rozpočtu na letošní rok. Podle odhahů ministerstva financí by mohl činit až 210 miliard korun. Prezident míní, že zhoršený makroekonomický výhled je důvodem k plošným rozpočtovým škrtům na všech ministerstvech.

Klaus se sejde s Fischerem (zdroj: ČT24)

Klaus: Ministerstva by měla své výdaje snížit o několik procent

Všechny resorty by měly podle Klause své výdaje snížit o několik procent: „Nevím o kolik, o tom ať si rozhodne vláda. Ale myslím, že tahle mimořádná situace k něčemu takovému volá.“ Dodal, že velmi podporuje Fischerovy kroky ve snaze o co největší stlačení výdajů rozpočtu. „Rady mi nedával, dotkli jsme se praxe, kterou on užíval. Nebylo to formou rad,“ řekl o rozhovoru s hlavou státu předseda vlády.

Premiér a prezident se také bavili o možném rušení některých zastupitelských úřadů s ohledem na hospodářskou krizi a potřebu šetřit. Na pořad jednání se dostala i Lisabonská smlouva. Prezident zopakoval své stanovisko, že s případnou ratifikací počká až na výrok českého Ústavního soudu, na který se chystá obrátit skupina senátorů.

Peníze
Zdroj: ČT24