Soud projednává ztrátu 50 milionů z pražského magistrátu

Praha - Před soudem dnes stanula skupina osmi lidí, kteří údajně vylákali z pražského magistrátu 50 milionů korun. Všichni čelí obvinění z podvodu, který začal změnou čísla účtu na faktuře za stavební práce. Částka ve výši 50 milionů korun tak místo na účet společnosti Skanska putovala na účet společnosti Garok, odkud šly peníze na další účty. Z celkové sumy se podařilo zajistit asi 5,5 milionu korun. Obvinění se zločinu podle obžaloby dopustili jako organizovaná skupina. V případě uznání viny jim hrozí pět až 12 let vězení.

Viktor Jakoubek, který byl podle obžaloby hlavním organizátorem podvodu, se dnes před soudem přiznal k účasti na něm. Podle svých slov ale nebyl organizátor a byl k němu donucen. „Doznávám, že jsem se toho účastnil, nikoliv jako organizátor a ne ze své vůle,“ četla soudkyně Milena Němcová, protože Jakoubkovi mluvení činilo problémy. Je údajně vážně nemocný a měl by se podrobit kardiologické operaci. Jakoubek je od svého zadržení ve vazbě, před policií vypovídat odmítl, dnes k Městskému soudu v Praze donesl svou výpověď sepsanou. 

Spolu s ním je obžalován i jeho dlouholetý známý Jiří Lorenc, zaměstnanec
magistrátu. Ten se u soudu hájil tím, že se žádného takového jednání nedopustil. Také on a další obžalovaný Artem Kuklinsky byli ve vazbě. Kuklinsky je však v současné době ve vězení za jiný trestný čin.

Telefonát Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Další tři obžalovaní - Vladislav Toman, Stanislav Srba a Jiří Bursa, kteří
se podle obžaloby podíleli na převodu či výběru peněz, jsou stíháni na
svobodě. Poslední dva - Nikolai Makhnitskyy a jeho bratr Serhiy, jsou
stíháni jako uprchlí. Soud se bude případem zabývat i zítra, není ale jisté, zda padne rozsudek.

V posledním podobném případu byl úředník Prahy 1, který falšoval čísla účtů devět let a přišel si na 34 milionů korun, byl odsouzen na osm let.