Rumunští Romové se dál stěhují po Praze

Praha - Rumunští Romové stanují v pražských Dolních Počernicích i nadále. Přesto, že je policie poslala pryč. Počernický rybník je totiž přírodní památka, kde navíc není žádné hygienické zázemí. Početná skupina přijela z Rumunska podpořit svého příbuzného, který leží ve Vinohradské nemocnici v kritickém stavu poté, co se málem utopil u Staré Boleslavi. Romové teď hledají místo, kde by mohli přebývat, než se dostane z nejhoršího.

Romové podle svých slov mají peníze na jídlo a cestu zpět do Rumunska, na pobyt ale už ne, a tak táboří, kde se dá. Nejprve pobývali přímo před vinohradskou nemocnicí, poté je úředníci přesunuli do kempu Pražačka v třetí městské části, aby předešli možným výtržnostem před nemocnicí. V kempu byli Romové až do pondělí. Náklady se zaplatily ze sbírky, kterou uspořádal romský aktivista Štefan Ličartovský.

Rodina dochází za chlapcem denně do nemocnice. Jeho stav se lepší, stále je ale vážný. „Doktoři říkali, že jeho šance jsou 60 na 40 procent. Musíme tu zůstat, dokud se neuzdraví. Jen Bůh ví, jak dlouho to bude trvat,“ vyjádřil se chlapcův příbuzný Bobi Vitamirano.

Delší pobyt na Pražačce si ale měli platit Romové sami, a to už nechtěli, proto se odebrali k Počernickému rybníku. Oblast je přírodní památka a stanovat se tu nesmí. Proto byli Romové vykázáni policejními hlídkami a většina z nich rybník opustila. „Slyšeli jenom na to, na co chtěli slyšet. Ale co jsme chtěli my, na to většinou neslyšeli,“ uvedl počernický starosta Zbyněk Richter.

Vláda se tím zabývat nehodlá 

Informaci ministra pro lidská práva a národnostní menšiny Michaela Kocába o rumunských Romech čekajících na uzdravení mladíka v pondělí vyslechla vláda. Premiér Jan Fischer po zasedání kabinetu novinářům řekl, že vláda se jejich situací zabývat nebude. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková prý kabinet ujistila, že situaci bude řešit vinohradská nemocnice.

Sedmnáctiletý syn jednoho z romských králů leží na akutní resuscitační jednotce a je napojen na dýchací přístroje a od soboty také na umělou ledvinu. Při koupání ve Staré Boleslavi minulý týden se málem utopil. Mladíkův otec Robinson Dimofte vládne v Rumunsku 1 500 Romům a s rodinou jel do Berlína na romskou konferenci. Chlapec je jeho nejmladším synem. Podle tradice přechází titul krále v rumunském okrese Vilcea právě na nejmladšího syna, proto je osud chlapce pro Romy tak důležitý. Z tohoto důvodu se do Prahy v pátek sjeli Romové z Rumunska, Lotyšska, Francie a Německa.

„To, že tady Romové jsou, je jejich osobní věc. Neměly by se o to starat obce. Protože se jedná o velkou skupinu, úřad jim zpočátku zprostředkoval bydlení v kempu. Další finanční podpora ale není nutná. Romy by neměla podpořit žádná státní organizace,“ vyjádřil se romský aktivista Štefan Ličartovský.

Zbyněk Richter
Zdroj: ČT24