ČD zavedou autobusovou linku Praha-Norimberk

Praha - České dráhy vstupují na trh autobusové dopravy a 9. srpna v půl osmé ráno zavedou ve spolupráci s německým dopravcem Deutsche Bahn (DB) přímou autobusovou linku Praha-Norimberk. Denně v každém směru pojede šest spojů. Autobusová linka bude v jízdním řádu Českých drah a pojede z pražského hlavního nádraží. ČD společně s DB budou autobusem konkurovat vlastním železničním spojům, z Prahy do Norimberku totiž jezdí každý den dva páry rychlíků. Do Norimberku jezdí i žluté autobusy společnosti Student Agency, jejíž majitel Radim Jančura je velkým kritikem Českých drah.

Linka bude v rámci ČD začleněná do sítě spojů kategorie SuperCity a bude integrována do jízdních řádů a tarifních nabídek DB i Českých drah. Její stanoviště budou v Norimberku i v Praze přímo na hlavním nádraží. Autobusy nebudou na trase zastavovat a do Norimberku dorazí za tři hodiny a 45 minut. Na trase nyní jezdí denně dva páry rychlíků, kterým cesta trvá pět hodin. Sedm moderních autobusů Setra nabídne zákazníkům oproti vlakům větší komfort – klimatizaci a snack bar. K dispozici budou i toalety a další palubní služby. Klimatizované vagony na norimberských rychlících stejně jako restaurační oddíl mohou cestující čekat až příští rok. Autobusy budou stejně jako železniční vozy rozděleny na první i druhou třídu. Řidiči zatím mluví pouze německy a anglicky, česky se teprve učí.

Cenové srovnání není jednoduché kvůli složitým systémům slev u všech dopravců. Cena jednosměrné jízdenky ve druhé třídě je 48 eur, a nový spoj tak bude dražší než vlak i autobus Student Agency, snížená cena při nákupu na internetu bude srovnatelná s konkurencí. První třída vyjde na 78 eur. Cena elektronických jízdenek eTiket pro druhou třídu je 26 eur. Zákazníci si je mohou objednat na internetových stránkách Českých drah nebo přes kontaktní linku. Vždy je třeba si zajistit i rezervaci místa. Autobusy budou mít kapacitu 72 míst. Dráhy sázejí na rychlost a četnost spojů.

Reportáž Gabriely Ulvrové (zdroj: ČT24)

„Nevymezujeme se vůči Student Agency, jdeme svojí vlastní cestou,“ uvedl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Šéf Student Agency Radim Jančura naopak České dráhy často kritizuje za údajné potlačování konkurence na kolejích. Jančurova firma chce vstoupit na železnici, zatím však žádný projekt nerealizovala. Naposledy v červnu odstoupila z tendru na provoz vlaků na Liberecku.

České dráhy provozováním tzv. SC Busů budou od letošního prosince pomáhat v konkurenčním boji německým DB. Vlaky na lince Praha–Norimberk bude totiž na objednávku bavorského státu na německém území nově provozovat společnost Arriva. DB díky autobusům turisticky oblíbenou relaci  neztratí. Naopak České dráhy budou tzv. SC Busem konkurovat samy sobě, jeden ze spojů ostatně bude z Prahy do Norimberku odjíždět ve 13:30 – necelou půlhodinu po přímém vlaku.

Interiér autobusu Setra na lince Praha-Norimberk
Zdroj: ČT24