Omluva KSČM je jen politický handl, tvrdí druhý muž ODS

Praha - Občanští demokraté jsou znepokojeni ochotou KSČM znovu se omluvit za minulost výměnou za spolupráci na vládě s ČSSD. První místopředseda ODS David Vodrážka to na tiskové konferenci označil za velký signál sjednocení levice, omluva by prý navíc byla jen předstíraná. "V pojetí pana předsedy Vojtěcha Filipa se skutečně nejedná o omluvu, která by byla jaksi vážně míněná. Je to skutečně spíše jakýsi politický handl, spíše omluva naoko," uvedl Vodrážka. Připomněl, že ČSSD už s komunisty vládne v řadě krajů.

Filip v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že je strana znovu ochotná zopakovat omluvu KSČ z roku 1989. „Naším zájmem je spolupráce levice a jsme ochotni pro ni něco udělat,“ uvedl Filip. Místopředseda strany Jiří Dolejš by podle listu byl pro zformulování zcela nové omluvy. Podle HN by komunisté případnou omluvu rádi vyměnili za užší povolební spolupráci a za slib, že ČSSD zruší takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, ve kterém si sociální demokracie spolupráci na vládní úrovni s KSČM zakazuje.

Také Vodrážka se zná s Romanem Janouškem

Brífink 1. místopředsedy ODS Davida Vodrážky (zdroj: ČT24)

David Vodrážka také odpovídal na spojování vlivného lobbisty Romana Janouška s ODS. „Mě tato mediální kauza samozřejmě netěší, odkázal bych na vyjádření Pavla Béma pro Lidové noviny, že zná Romana Janouška, ale žádné ekonomické propojení s ním nemá. Já osobně také Romana Janouška znám, několikrát jsem se s ním viděl,“ uvedl Vodrážka. Ten také dodal, že žádné takové mediální spojování není pro stranu před volbami prospěšné.

Pražského podnikatele Romana Janouška podezírá švýcarská prokuratura z praní špinavých peněz. Na kontě v Ženevě má uloženo přes 13 milionů švýcarských franků (asi 221 milionů korun), nechtěl ale pohyby peněz na svém účtu vysvětlit. Proto na něj banka Kredietbank podala trestní oznámení. Janoušek je blízkým přítelem primátora Pavla Béma.