KDU-ČSL chce do boje s korupcí nasadit agenty provokatéry

Praha - Předsednictvo KDU-ČSL představilo pět kroků, které bude strana v rámci volebního programu prosazovat v boji proti korupci. Mezi preventivní opatření patří například zavedení protikorupčního agenta, který bude moct veřejného činitele navádět ke spáchání trestného činu. Žádají také zavedení trestněprávní odpovědnosti právnických osob. Mohly by se tak postihovat i firmy, které úplatky přijímají. Lidovci navrhují i beztrestnost toho, kdo se udá a pomůže korupci rozkrýt.

Předseda strany Cyril Svoboda upozornil na to, že ČR dosud neratifikovala úmluvu OSN proti korupci, přestože se k tomu zavázala. Úmluva hovoří mimo jiné o nutnosti zavedení trestní odpovědnosti právnických osob za korupční jednání v jejich prospěch. „Jde o velmi účinný odstrašující nástroj, který odradí firmy od úmyslu získávat státní zakázky nekalým způsobem.“

Součástí preventivních opatření je i požadavek na zpřísnění zákona o zadávání veřejných zakázek. Výběrových řízení by se nesměly účastnit firmy, které mají akcie na majitele, protože není fakticky jasné, kdo firmy vlastní. „Účastnit se tohoto procesu soutěže budou moci pouze firmy, jejichž vlastnická struktura je známá, u kterých se ví, kdo za nimi je,“ dodal Svoboda. Podle KDU-ČSL by měl být vytvořen i specializovaný útvar státních zástupců, kteří by se zaměřovali na vyšetřování takto závažných trestných činů bez ohledu na územní příslušnost kauzy.

Brífink KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Svoboda: ČSSD má tendenci paušálně trestat majetné

Cyril Svoboda uvedl, že jeho strana se chce odlišit v přístupu proti korupci, který si vybrala ČSSD. Sociální demokraté mají podle něho tendenci paušálně trestat majetné, kteří jsou předem podezřelí, například přísnými majetkovými přiznáními. Lidovci podle Svobody nechtějí dělit společnost na ty, kteří majetek mají, a jsou proto špatní, a ty, kteří jsou nemajetní a jsou spravedliví.

Parlament loni odsouhlasil vznik policejních agentů, kteří mají pomoct s odhalováním korupce. Agentem se ale podle novely trestního řádu nemůže stát člověk mimo policii a neměl by korupční jednání provokovat. Podobný institut jako agent provokatér platí na sousedním Slovensku.