Lidovci se bouří, v předvolebním dílu Otázek budou jen dvě nejsilnější strany

Praha - KDU-ČSL se ohradila proti plánu České televize pozvat do posledního předvolebního dílu Otázek Václava Moravce speciál jen zástupce dvou nejsilnějších stran. Podle místopředsedy lidovců Pavla Svobody tím televize protežuje ODS a ČSSD, a může tak ovlivnit i veřejné mínění. Lidovci proto chtějí generálnímu řediteli ČT Jiřímu Janečkovi poslat otevřený dopis, v němž budou žádat účast předsedů všech politických stran, které v posledních předvolebních průzkumech překročí určitou hranici. Podle České televize jsou ale tvrzení, že bude protežovat ODS a ČSSD, zavádějící. Připravované diskusní pořady jsou založeny na stejném principu jako v předchozích předvolebních vysíláních.

To, že může duel dvou stran deformovat výsledek voleb, si myslí také Strana zelených a TOP 09. „Pokud poslední pořad před volbami bude pouze prostorem pro lídry dnes nejvýznamnějších stran, tak to beru bez emocí na vědomí jako služebnickou poplatnost veřejnoprávního média,“ řekl Miroslav Kalousek. Rozhodnutí ČT ale podle něj TOP 09 nemůže poškodit. Debata lídrů ODS a ČSSD prý voliče přesvědčí o tom, že má smysl volit někoho třetího. Dopis Janečkovi píše i KSČM. Předseda strany Vojtěch Filip uvedl, že se rozhodl obrátit se se stížností na ČT už minulý týden. Dopis odešle jak Janečkovi, tak předsedovi Rady ČT Jiřímu Baumrukovi. Dát prostor jen dvěma hráčům považuje za „ústavní nonsens“.  

Pavel Svoboda:

„Podle české ústavy žijeme v systému s poměrným volebním systémem. Věnovat poslední vydání tohoto pořadu jenom dvěma politickým stranám může vytvářet dojem, jako kdyby parlamentní volby byly soubojem jen mezi těmito dvěma stranami, což by mohlo významně deformovat i volební výsledek.“

Brífink KDU-ČSL (zdroj: ČT24)


Mimořádné předvolební Otázky se budou konat v centrech 7 krajů vzestupně podle počtu voličů. Systém výběru bude tradiční, podle výsledků dvou na sobě nezávislých průzkumů volebních preferencí. Podle nich pak budou pozváni krajští lídři předpokládaných nejúspěšnějších stran v tom kterém kraji. Kritériem bude pětiprocentní hranice nutná pro vstup do sněmovny. Menší politické subjekty, které se alespoň v jednom z průzkumů této hranici přiblíží, budou podle počtu pozvány na pódium nebo na telemosty.


V předposlední televizní debatě před říjnovými volbami se objeví zástupci všech stran, které uspějí v předvolebních průzkumech České televize. Otázky Václava Moravce speciál budou opět veřejné. Změnou oproti předchozím vysíláním bude, že tentokrát nebudou hostům moderátora Václava Moravce klást otázky výhradně diváci, ale ptát se bude i pět reprezentantů, významných krajských osobností a místní novináři.

Předvolební Otázky Václava Moravce:

1. září (úterý) - České Budějovice (Jihočeský kraj)
8. září (úterý) - Olomouc (Olomoucký kraj)
15. září (úterý) - Ústí nad Labem (Ústecký kraj)
22. září (úterý) - Brno (Jihomoravský kraj)
29. září (úterý) - Kladno (Středočeský kraj)
1. října (čtvrtek) - Praha
5. října (pondělí) - Ostrava (Moravskoslezský kraj)
8. října (čtvrtek) - duel zástupcůdvou nejsilnějších stran
10. října (sobota) - volební studio
11. října (neděle ve 12:00) - povolební otázky s předsedy úspěšných stran