Hradecký kraj odložil rozšíření integrované dopravy

Hradec Králové - Královéhradecký kraj od 1. září integrovanou dopravu (IDS) v celém regionu nezavede. Podle původních plánů mělo v kraji jezdit od září o pětinu více autobusových spojů než nyní a kraj by to nemělo stát peníze navíc. Způsob zavedení systému však kritizovala čtveřice největších dopravců v kraji, a kraj se proto rozhodl, že systém zavede nejdříve od poloviny letošního prosince. Vyplynulo to z vyjádření hejtmana hradeckého kraje Lubomíra France na setkání se starosty. Systém umožní cestování autobusem i vlakem po celém kraji na jednu jízdenku.

Firmy ČSAD Semily, Veolia Transport Východní Čechy, Orlobus a Osnado tvrdily, že od září hrozí kolaps dopravy a zavedení systému je uspěchané a pro firmy likvidační. Kraj postup dopravců označil za „kartelové paktování“.

„Ze strany soukromých dopravců nemáme dosud jasné záruky či závazný postoj, že by se v případě zavedení integrace autobusy v září skutečně rozjely. Cestující se v tomto směru vlastně stali jejich rukojmími, na jejichž obranu se kraj musel postavit. Nechceme dopustit zmatek a nejistotu v dopravní obslužnosti,“ uvedl Franc.

Jednatel společnosti Osnado Martin Bělovský uvedl, že oficiálně o rozhodnutí kraje dosud nebyl informován. „Nyní bude čas na další jednání a lepší přípravu spuštění celého integrovaného systému,“ řekl. Starostové na dnešním jednání kritizovali kraj za nedostatek času na projednávání rozšíření systému, plán na zavedení samotného systému však vítají.

Hejtman Franc uvedl, že kraj chce dál hledat možnosti, jak dopravní obslužnost zlevnit. „Pokud integraci dopravy nezavedeme, budeme muset vážně uvažovat o nezanedbatelném zdražení jízdného, rušení autobusových spojů či masivní spoluúčasti měst a obcí na tomto systému,“ varoval.

Integrovaný systém dopravy zatím funguje zhruba na třetině území kraje, například na Náchodsku či Rychnovsku. Podle plánů by se počet autobusů měl snížit ze 179 na 143 vozů. Měly by ale najezdit více kilometrů. Úspory by mělo přinést také nasazení menších vozidel.