Podnikatel a člen ODS Oulický staví v Českém středohoří černé stavby

Ústí nad Labem - Bez vědomí úřadů, bez stavebního povolení a fakticky načerno si postavil podnikatel a vlivný člen ODS Patrik Oulický v Moravanech na Ústecku několik staveb. Stavby neohlásil, přestože leží v chráněné krajinné oblasti (CHKO). Úředníci stavebního odboru v Trmicích už proti němu zahájili správní řízení, na jehož konci by patrně musel stavby odstranit. Jenže těsně před vynesením rozhodnutí se do případu vložil krajský úřad, který teď bude mít rozhodující slovo.

Právě v Moravanech na Ústecku v chráněné krajinné oblasti České středohoří si podnikatel a člen regionální rady ODS Patrik Oulický postavil masivní opěrné zdi, bazén a další stavby bez vědomí správy CHKO a načerno bez stavebního povolení. „Stavebníkovi lze vytknout zejména to, že do vcelku urbanisticky a architektonicky zachovaného vesnického prostředí vnáší ryze městské prvky. Stavební aktivity částečně realizoval mimo zastavitelné území obce,“ vyjádřila se pro ČT24 vedoucí správy Markéta Peřinová.

Kritiku sklidily černé stavby také na Městském úřadě v Trmicích. „Zahájili jsme řízení o odstranění dotčených staveb. U jedné stavebník předložil dodatečně dokumentaci a tam bylo zahájeno řízení o kolaudaci,“ uvedl tajemník města Milan Reichel.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Do hry vstupuje kraj s většími pravomocemi

Jenže těsně předtím, než trmický úřad vynesl rozhodnutí, zda má Patrik Oulický černé stavby zbourat, nebo ne, převzal věc krajský úřad. Podle usnesení kvůli obavám, že by trmický úřad rozhodnul nezákonně. Chybu měl udělat v tom, že do podkladů pro řízení nenapsal rozměry načerno postaveného bazénu. Podobná rozhodnutí jsou přitom naprosto výjimečná. „Jednoduše to kraj převzal proto, že ten účastník o to požádal a správní orgán shledal ty správné důvody pro to, aby ji atrahoval,“ vysvětlil důvody ředitel ústeckého krajského úřadu Milan Zemaník.

Podle trmického tajemníka Reichela však věc budí podezření: „Zajímavé na tom je, že krajský úřad rozhodnul ještě předtím, než měl k dispozici celý spis.“ Vedoucí CHKO Markéta Peřinová zase poukazuje na obecnou nebezpečnost celého případu: „Zejména však lze stavebníkovi vytknout to, že vytváří dojem, že obcházení obecně platných právních předpisů je standardem chování.“

Oulický: Člověk s vlivem a pochybnou pověstí

Patrik Oulický stál podle některých médií za podivným náborem nových členů ODS na Teplicku, kteří loni na podzim podpořili ve stranických primárkách Petra Gandaloviče. On sám ale pozici takzvaného velrybáře odmítl. S novináři nekomunikuje, členové ODS o něm nechtějí mluvit.

Kubín o Oulickém:

„Co se týká dění v ODS a co se týká staveb, tak se prý v Ústí nad Labem bez Oulického nehne ani kolečko.“

Loni po volbách za ODS vyjednával společně s bývalým senátorem Alexandrem Novákem obžalovaným ze vzetí čtyřicetimilionového úplatku o nové krajské vládě. Na oficiální schůzky přístupné novinářům ale nechodil. Nevyjádřil se ani k černým stavbám v Moravanech. „Prakticky, co se týká dění v ODS a co se týká staveb, tak se prý v Ústí nad Labem bez něj nehne ani kolečko,“ myslí si ústecký zastupitel Jaroslav Kubín (KSČM).

Konečné slovo, jestli Oulický bude muset černé stavby odstranit, nebo budou zkolaudovány, je každopádně na krajském úřadě. Rozhodnout by měl do několika týdnů.

Vydáno pod