Romové stále v Počernicích, podle policie není třeba zakročit

Praha - I dnešní noc strávily u Počernického rybníka v Praze 14 desítky rumunských Romů, kteří přijeli do Česka podpořit syna jednoho z rumunských králů ležícího v kritickém stavu ve Vinohradské nemocnici. Jen malá část z nich tam zůstává i nadále. Po dohodě s tamní radnicí se ale měli už v úterý odstěhovat. Z původních asi 150 jich tam přes noc byly zhruba tři desítky, dnes to potvrdil mluvčí městské policie Jan Čihák. Ještě dnes se rozhodne, jestli se kvůli nim sejde sociální odbor pražského magistrátu.

Dle slov náměstka ředitele Městské policie Ludvíka Klemy, je skupina Romů od prvního okamžiku, kdy v Praze začala pobývat, pod monitoringem jak strážníků, tak policistů České republiky. „Zatím nebyl jediný důvod - ani na jednom z míst - k použití nějakých razantnějších metod k vedení zákroku proti Romům. Případné přestupkové chování je strážníky vždy zdokumentováno a buď řešeno na místě, nebo oznámeno správnímu orgánu,“ dodal Klema.


Policie České republiky hodnotí bezpečnostní, nikoli sociální aspekt. „Počernický rybník je chráněná oblast, proto se samozřejmě jedná o porušení zákona. Na druhou stranu ale nejde o narušení veřejného pořádku tak, aby byla policie povinna razantně zasáhnout,“ podotkl Klema.

V Praze zatím Romové nenašli vhodné místo, kde by mohli dočasně přebývat. Nakonec dojeli k Počernickému rybníku, avšak odtud je včera vyhnal starosta a odkázal je na protilehlý placený kemp. Většina jich odešla, ale večer se vrátili.

Romové nežádají pomoc státu

„To, že tady Romové jsou, je jejich osobní věc. Neměly by se o to starat obce. Protože se jedná o velkou skupinu, úřad jim zpočátku zprostředkoval bydlení v kempu. Další finanční podpora ale není nutná. Romy by neměla podpořit žádná státní organizace,“ vyjádřil se pro Studio 6 romský aktivista Štefan Ličartovský. "Já bych nerad, aby úřady nebo samospráva nebo státní správa, nebo dokonce nějací ministři se o to zajímali, protože by to akorát pobouřilo majoritní společnost," dodal Ličartovský