Nad rekonstrukcí budovy Nejvyššího soudu visí otazník

Brno - Kvůli tíživé ekonomické situaci se zatím neví, jestli bude mít stát peníze na dlouho plánované rozšíření a opravu budovy Nejvyššího soudu v Brně. Premiér Jan Fischer to dnes řekl předsedkyni soudu Ivě Brožové po návštěvě soudu. Fischer i s ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou mají dnes v plánu navštívit i Ústavní soud, Nejvyšší správní soud a Nejvyšší státní zastupitelství.

Konečné rozhodnutí ohledně rekontrukce budovy Nejvyššího soudu padne zřejmě v září, kdy musí vláda zákonodárcům předložit návrh státního rozpočtu pro příští rok. Projekt úpravy Nejvyššího soudu přijde na zhruba 290 milionů korun. Soud čeká na rekonstrukci už čtyři roky, projekt i stavební povolení už soud má, chybí jen peníze. Podle původních záměrů mělo být letos vše hotovo. „Vše, co jste do teď mysleli a zamýšleli jak pro konec letošního roku, tak pro příští rok, bude bohužel ovlivněno současnou finanční situací,“ řekla po návštěvě soudu ministryně Kovářová.

Nejvyšší soud by se měl nejdřív rozšířit o sousední objekt v Bayerově ulici. Budova byla zakoupena za 17 milionů korun. Její úprava na kanceláře pro soudní asistenty a archiv pro spisy by měla stát 120 milionů korun. Teprve po úpravách budovy v Bayerově ulici by měla začít rekonstrukce současného sídla Nejvyššího soudu v Burešově ulici.

Vstup Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Brožová: Nejvyšší soud má nejhorší podmínky 

Zmrazení projektu by podle Brožové způsobilo značné komplikace. Premiéra při jeho návštěvě soudu upozornila na to, že už nyní se mnozí pracovníci této vrcholné soudní instituce tísní v přeplněných kancelářích - v některých jich sedí třeba až osm. Přístavba má soudu umožnit, aby soudci mohli úzce spolupracovat se svými asistenty. Pokud přístavba nebude hotova podle současných plánů do roku 2013, Nejvyšší soud bude muset sehnat pro asistenty soudců nevýhodné pronájmy v komerčních budovách v Brně. Ročně za ně zaplatí asi deset milionů korun. Za větší problém považuje ale Brožová skutečnost, že asistenti nebudou pracovat v těsném kontaktu se soudci, což podstatně zkomplikuje samotnou činnost Nejvyššího soudu. Podle Brožové má ze tří vrcholných soudních institucí - Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního soudu nejhorší podmínky k činnosti právě Nejvyšší soud. Premiér Fischer sice problémy soudu chápe, ale současná krize nutí škrtat plánované výdaje a s tím je třeba se smířit, řekl.

Resort spravedlnosti musí ale šetřit. Ministr financí Eduard Janota musel letos vydat ze státní pokladny justici navíc přes 260 milionů korun, které chyběly na běžné provozní výdaje, například nájemné nebo elektřinu. Příští rok bude rozpočet ministerstva spravedlnosti nižší navíc o 1,5 miliardy, a tak šetří, kde se dá, stejně jako šetří například policie. Peníze na přestavbu budovy Nejvyššího soudu chybí navíc v době, kdy se otevřel v Brně nový Justiční palác - podle mnohých zbytečně předražená stavba za skoro dvě miliardy, které ještě nejsou splacené.

Fischer s Kovářovou míří ještě k Ústavnímu soudu, kde se mají setkat s jeho předsedou Pavlem Rychetským, navštívit by měli i Nejvyšší státní zastupitelství, Nejvyšší správní soud a v plánu mají i návštěvu mírovské věznice. Všude se budou s největší pravděpodobností řešit chybějící peníze na opravy a investice.

Soudní spisy
Zdroj: ČT24