Stržený most v Číchově nahradil nový

Číchov (Třebíčsko) - V Číchově na Třebíčsku byl dnes slavnostně otevřen nový most přes řeku Jihlavu, který po deseti měsících opět propojil dvě části obce. Železobetonová stavba vznikla na místě původního přemostění, které v dubnu 2006 strhla ničivá povodeň. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) celkové náklady dosáhly 22 milionů korun, přičemž 80 procent částky hradí státní dotace a o zbývajících 4,2 milionu korun se podělí kraj Vysočina a obec Číchov.

Nový most o délce 14 metrů a šířce 7,5 metru má železobetonovou rámovou konstrukci. „Jeho paty jsou ukotveny na desítkách mikropilotů v hloubce sedmi metrů. Výška spodní mostovky je na úrovni stoleté vody, takže by měl odolávat většině záplav. Voda s mostem nepohne,“ ubezpečil Pavel Bartoník, výrobní ředitel dodavatelské firmy Mitrenga. Zajímavostí stavby je třeba atypické ocelové zábradlí, které dotváří architektonickou linii mostu. Původní most stržený povodní v roce 2006 byl vybudován už před rokem 1921.

Stavbu, která podle ustanovení ministerstva musela být zahájena loni, zdržovala zákonná ustanovení. Stavět se začalo v listopadu a provizorní most, který tam 14 dnů po povodni postavila armáda, musel být demontován. Obec se tak ocitla bez spojení, i když počasí od listopadu do března stavbě nepřálo. Auta mohla do obce po mnohakilometrové objížďce po polní komunikaci přes Chlum. Naštěstí se ji podařilo se státní a krajskou dotací za pět milionů korun opravit před stavbou mostu. Jeho výstavba naplno začala koncem března. Obci s 260 obyvateli na všechno chyběly peníze.

Obec původně chtěla, aby most a evakuační silnici do Chlumu převzal kraj, který ale nechtěl. V případě pravidelných záplav je přitom jedinou spojnicí Číchova se světem. Těžká technika by se totiž k obci po krajské silnici nedostala, protože ji přetínají dva úzké a nízké železniční mosty. O protipovodňových opatřeních mohou obyvatelé obce, trpící pravidelně záplavami, jen snít. Kvůli vysokým nákladům nebudou asi nikdy realizována, řekl starosta obce Richard Pek.