V Kladrubech budou mít v pátek sraz motorkáři

Kladruby (Benešovsko) - Do Rehabilitačního ústavu v Kladrubech se v pátek sjedou motorkáři. Jejich netypický sraz v prostředí, kde se většinou pacienti zotavují z následků těžkých úrazů po nehodách, pořádá ústav už podruhé. A dal mu název Respekt. Podle jedné z organizátorek Štěpánky Foxové je to ten správný výraz pro způsob, jakým bychom se k sobě měli všichni navzájem na silnici chovat. Setkání je otevřeno pro širokou veřejnost.

„Dnešní stav na silnicích vyžaduje, abychom respektovali svoje schopnosti, svůj stroj, ať se jedná o motocykl, nebo automobil, abychom respektovali druhé, a to motorkáře, chodce, cyklisty. Prostě aby na silnici zavládla vzájemná úcta,“ dodala.

Impulsem pro pořádání akce se podle ní stal nárůst tragických nehod motocyklů. A řada těch, kteří seděli za jejich řídítky, končí právě v kladrubském ústavu. Ne všichni se tam ale dostanou vlastní vinou. Kromě rychlé jízdy, přecenění vlastních schopností a nezvládnutí stroje jsou v mnoha případech viníky nehod i řidiči aut.

Řada klientů, kteří se po úrazu na motocyklu v Kladrubech léčili, i přes následky, které jim zůstaly, se motocyklovým sportům dál věnují. Jezdí třeba na čtyřkolkách nebo speciálně upravených strojích.

Kladrubský sraz je podle Foxové setkáním zdravých a „přeražených“ motocyklistů i bývalých a současných klientů zdejšího ústavu. „Chceme, aby si všichni, kteří měli doposud štěstí a nemají za sebou žádnou vážnou nehodu, uvědomili a připustili, co by i je mohlo potkat, a usedali za volant i do sedla s respektem,“ uvedla.

Do Kladrub přijedou také kaskadéři, aby s účastníky konfrontovali své zkušenosti. Podle Foxové je třeba se zamyslet nad tím, že někdy je člověk kaskadérem víc v běžném provozu než na speciálním okruhu.

31. 7. 2009 se bude konat motorkářský den v Rehabilitačním ústavu Kladruby
Zdroj: www.rehabilitace.cz/Rehabilitační ústav Kladruby