Lidé budou mít doma klid, i když ho nechtějí

Zábřeh (Šumpersko) – Lidé žijící v Zábřehu na Moravě v ulici U Dráhy, budou mít za okny protihlukovou stěnu, ačkoli o ni nestojí. Ministerstvo dopravy rozhodlo, že stavba související s elektrizací trati Zábřeh – Šumperk, vznikne i proti vůli lidí žijících nedaleko kolejí. Jako první o tom informoval Šumperský a jesenický deník. Zábřežané se pokoušeli odvrátit stavbu peticí a odvoláním proti stavebnímu povolení, podpořilo je také vedení města. Ministerstvo odvolání zamítlo s tím, že bylo možné uplatnit námitky už v územním řízení v roce 2006.

„Hrozíme se toho, jak bude naše ulice vypadat. Téměř dva roky jsme žili nadějí, že se nám stavbu podaří odvrátit. Prý jsme se měli starat dřív. Ale běžný občan přece nesleduje týden co týden úřední desku,“ řekla deníku organizátorka petice Radomíra Horáková.

Nepřítomnost protihlukové stěny přitom úřadům nevadila velmi dlouho, dráha ze Zábřehu do Šumperku vznikla již v roce 1871. Podle nespokojených obyvatel může stavba hluk v ulici navíc spíše zvýšit – bojí se, že se od ní bude odrážet například bzučení sekaček.