Z řidičů bez průkazu za rok už nebudou zločinci

Praha – Řízení bez řidičského průkazu je sice trestný čin, od začátku příštího roku tomu tak ale již nebude. Novela trestního zákona, která v lednu začne platit, bude tento skutek považovat pouze za přestupek. Soudci, ministerstvo dopravy a policie tuto změnu svorně kritizují. Bojí se negativních dopadů jak na silnicích, tak v soudních síních. Lidí, kteří řídili, aniž by k tomu měli oprávnění, totiž jenom v letošním roce policisté přistihli necelých osm tisíc.

Počet řidičů bez „řidičáku“ je relativně málo – jenom několik tisíc z 6,3 milionů českých držitelů tohoto oprávnění. Podle ministerstva dopravy jde ovšem o mimořádně nebezpečný čin. „Tvrdíme, že člověk který neabsolvoval autoškolu, je rizikový, nebezpečný,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Podobný názor mají i policisté. Navrhují ovšem, aby za zločince byli považováni pouze lidé, kteří řidičský průkaz nikdy nevlastnili. Řízení motorového vozidla lidmi, kteří o doklad přišli kvůli nebezpečnému chování na silnici, by podle policie skutečně mohlo být nově přestupkem.

Repoortáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Změna se ovšem nelíbí ani lidem z právní oblasti – soudcům. Ti se bojí, že jim kvůli změně přibude práce. Například jenom v Kladně bude třeba znovu otevřít a přezkoumat asi třetinu případů. „Bude nutno tresty zkracovat, případně rozhodovat o tom, že se nevykonají,“ upozornil kladenský soudce Ladislav Koudelka.

Ministerstvo spravedlnosti přes nelibost ministerstva dopravy, policie a soudců změnu hájí. Poukazuje na to, že i přestupky lze trestat velmi tvrdě. „Tvůrci nového zákona vycházeli z praxe a z toho, že přestupkové sankce jsou mnohdy účinnější než trestní,“ uvedla mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková.

V celé republice za letošní půlrok skončilo před soudem více než devět tisíc řidičů, kteří neměli potřebné doklady. Někteří dostali podmínku, jiní obecně prospěšné práce. Po změně zákona jim hrozí až padesátitisícová pokuta a zákaz řízení až na dva roky, při opakovaném prohřešku i trest vězení.