Řadu nezaměstnaných čeká nemilé překvapení - nižší dávky

Ostrava - Řada dlouhodobě nezaměstnaných dostane za červenec nižší sociální dávku, v některých případech i o dva tisíce. Může za to novela zákona o hmotné nouzi, podle které mají nárok na dávky v plné výši jen lidé, kteří si seženou brigádu nebo tzv. veřejnou službu, což je většinou úklid města. Novelu kritizuje úřad ombudsmana i samotné obce jako příliš tvrdou, podle zákona si totiž lidé veřejně prospěšné práce sehnat musí, ale obce takováto místa nemusí vytvářet.

Poslanci změnili zákon o hmotné nouzi tak, aby motivoval dlouhodobě nezaměstnané k hledání práce. Jenomže má dvojí efekt, část lidí sice donutila k větší aktivitě při hledání práce. Pokud ji nenajdou, tak musí pro město odpracovat alespoň 20 hodin měsíčně. Jenže řada nezaměstnaných nenašla ani takovouto práci, např. Iva Wijová je diabetička po operaci rukou a podle doporučení lékařů smí vykonávat jen lehkou práci. „Ptala jsme se v technických službách i v zahradnictví, všude obsazeno,“ stěžuje si žena. Dávka se jí proto od července snížila ze čtyř tisíc na 2020 korun.

A toto rozhodně není ojedinělý případ, jen v Karviné jde podle vedení města nejméně o 200 lidí, kteří měli zájem, ale místo nenašli. „Bohužel se ten zákon z velké míry dotýká těch, kteří za to nemůžou. V žádném případě nechci obhajovat ty, kteříí nechtějí hnout prstem,“ uvedl primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD). Lidé navíc nemůžou od sociálního odboru dostat ani jiný příspěvek.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Zákon se nelíbí ani zástupkyni ombudsmana Jitce Seitlové, která o něm chce urychleně jednat s ministerstvem práce a sociálních věcí. Jenomže změna zákona bude dost komplikovaná, protože do konce volebního období zasedá sněmovna už jenom jednou.

Situaci nezaměstnaným se tak snaží ulehčit vedení měst, třeba v Karviné připravují dalších 175 pracovních míst v rámci veřejné služby, kam spadá třeba úklid nebo sběr odpadků. O něco horší situace je v Ostravě, tam veřejná služba funguje jen v deseti obvodech, další dva o ní uvažují, ale v 11 obvodech jí nemají vůbec. S vytvořením pracovních míst, která by spadala do veřejné služby, váhají i mnohá další města a obce, je to prý příliš organizačně a administrativně náročné.

Pracovník veřejné služby
Zdroj: ČT24