KDU-ČSL brojí proti vzniku další mešity v Brně

Praha - Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda včera podpořil jihomoravské lidovce, kteří odmítají stavbu druhé mešity v Brně. Záměr nedávno oznámila tamní islámská komunita. Svoboda novinářům řekl, že chce otevřenou Evropu, ale příchozí musí respektovat místní tradice. Místopředseda KDU-ČSL David Macek, který už v pondělí uvedl, že ho znepokojují slova některých českých muslimů, dnes ve Studiu ČT24 potvrdil, že lidovci jsou nábožensky tolerantní stranou, ale jedna mešita v Brně stačí.

Podle Mackova vyjádření by si měla česká společnost pokládat otázku, zda chce do budoucna fungovat na základě křesťanských hodnot, nebo na odlišných, jako jsou muslimské. Upozornil, že pro KDU-ČSL není žádoucí trend, který zasáhl některé západoevropské země, kdy muslimská minorita nabývá na síle a začíná pomalu dominovat.

Místopředseda KDU-ČSL David Macek:

„Něco jiného je, když někoho pozvete k sobě domů a máte pro něj pokoj pro hosty, a něco jiného je přizvat do svého domu hostů tolik, že tam začnou platit jejich pravidla hry. To jsou dvě různé věci a měli bychom být velmi citliví, jaký typ společnosti tady chceme mít.“

David Macek a Muníb Hasan ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

„Chceme, aby v této společnosti převládaly křesťanské hodnoty v oblasti lidských práv, v oblasti postavení ženy ve společnosti, aby byly jasně odděleny duchovní a světské moci… V zemích, kde se muslimům otevřely dveře do široka…, dnes soužití dělá veliké problémy,“ uvedl lidovecký místopředseda.

Brněnští muslimové se chtějí plně integrovat

Zástupce brněnské islámské nadace Muníb Hasan v pondělí uvedl, že brněnští muslimové v minulosti vždy odmítali jakýkoli radikalismus či útlak. Podle něj je soužití muslimů s Brňany bezproblémové, s čímž sám Macek souhlasil. Hasan ale uvádí jako důvody výstavby nové mešity především technické podmínky. Stávající mešita podle něj nevyhovuje pro další konfesní aktivity, jako jsou studovny, přednáškové síně, modlitebny apod.

Hasan v reakci na Mackovu argumentaci zdůraznil, že si islámská komunita již před 14 lety vytkla úsilí plně se integrovat do majoritní společnosti. „Musíme se poučit z chyb, které se na Západě staly. Nechceme se uzavírat, nechceme vytvářet žádná ghetta, chceme se integrovat, ale přitom si zachovat svou identitu,“ uvedl Hasan.