Výsledek Krejčířových výslechů: Čestí detektivové se nechali okrást

Praha - Výpravy českých detektivů do Jihoafrické republiky k výslechům Radovana Krejčíře provázejí samé neúspěchy. Vyšlo najevo, že je při prvním květnovém pobytu někdo okradl. Vloupal se do jejich hotelového pokoje, odcizil jim peníze a osobní věci. Informace o tom, zda se ztratily také některé služební věci včetně notebooku, zatím nejsou známy.

Dění kolem uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře je pro českou stranu značným fiaskem. Dalším důkazem jsou toho i dva detektivové z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Do JAR jeli na služební cestu k dlouho očekávanému výslechu, ale vše dopadlo jinak - k výslechu nedošlo a navíc byli okradeni. „Skutečně podle informací, které mám, tam došlo ke krádeži osobních věcí z uzamčeného pokoje,“ potvrdil ČT24 mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták. Věcí se už zabývají jihoafričtí policisté.

Randák o krádeži:

„Jestli šli někam ven, jestli šli na jídlo, tak neustále měli mít tyto věci s sebou, protože bezpečnostní situace v Africe je opravdu velmi špatná.“

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Věci zmizely z pokoje v době, kdy detektivové nebyli v blízkosti hotelu. Podle informací České televize vypověděli, že ten den je vezl autem muž s přezdívkou Michel, což je řidič Radovana Krejčíře. Kdo v hotelu kradl, jihoafrická policie zatím neví. „Jestli šli někam ven, jestli šli na jídlo, tak neustále měli mít tyto věci s sebou, protože bezpečnostní situace v Africe je opravdu velmi špatná,“ upozornil bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák.

Z pokoje podle šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty zmizely peníze. Podle některých zdrojů, se právě v době krádeže pokoušeli detektivové neformálně, mimo domluvený výslech, setkat s Radovanem Krejčířem. To však nechtěl Šlachta potvrdit.

Jeden z advokátů, který byl na květnové cestě za Krejčířem spolu s policií, bude chtít vysvětlení o krádeži od českých žalobců. Například, zda z pokoje nezmizel třeba notebook se služebními daty, který měli s sebou. „Dále jsem požádal o vyjasnění, které dokumenty, listiny, případně jiné věci z trestní záležitosti se ztratily,“ upozornil advokát obviněného Vlastimila Spěváka Vladimír Vaněk. 

Česká delegace se tak po dvou nevydařených pokusech chystá na výjezd do JAR potřetí. Jihoafrické úřady ale zatím termín výslechu české straně nesdělily.