Snímky z dovolené politiků a lobbistů pomáhal šířit Randák

Praha - Snímky z italské dovolené v letovisku Monte Argentario, kde byli ve stejné době například Mirek Topolánek, místopředseda ČSSD Milan Urban, exministr dopravy Aleš Řebíček a někteří lobbisté, šíří bývalý šéf rozvědky Karel Randák, který snímky sám přinesl deníku MF Dnes, šlo o 290 fotek a 40 krátkých videí v elektronické podobě. Jakoukoliv další spojitost nebo autorství fotek ale ČT popřel. Podle šéfredaktora deníku Randák při předávání uvedl, že šlo o nějakou zakázku a že by to noviny mohlo zajímat. Redakce se pak rozhodla zveřejnit nejen obsah fotografií, ale popsat i způsob, jakým jsou médiím nabízeny.

Několikadenní sledování přijde odhadem na půl milionu korun, Topolánka prý během dovolené sledovali vyškolení profesionálové. „Jsem sledován dlouho. Domnívám se, že sledovačky může řídit Randákova skupina,“ uvedl z Itálie bývalý premiér. Randák poskytl médiím materiály v elektronické podobě. Na pozadí jednoho videa ze setkání šéfa ČEZu Martina Romana a Topolánka jsou slyšet i detektivové, z jejichž hovoru je údajně patrné, že hlavním cílem sledování je právě předseda ODS.

Mirek Topolánek:

„Právo na soukromí se stalo 20 let po revoluci směšnou hodnotou. Neoestébácké a neobolševické struktury začínají znovu ovládat naše životy. I o tom jsou podzimní volby. O garantování základních, individuálních a občanských svobod. Jako případný premiér po volbách chci naplňování těchto svobod garantovat. Demokracie musí mít své obranné mechanismy a sebezáchovné reflexy. Poslední signály by nás všechny měly probudit.“


ODS viní z organizace akce i Petra Dimuna, který stojí za ČSSD

Kdo za sledováním stojí, není jasné. Variant může být několik. Podle jedné jde o politického protivníka. ODS z organizace celé akce kromě Randáka obviňuje i Petra Dimuna, který je v ČSSD nyní odpovědný za PR a marketing. ČSSD ale objednávku fotografií popírá a proti podobným tvrzením se podle Dimuna hodlá bránit soudní cestou, stranický Topolánkův rival Pavel Bém také popřel, že by měl se snímky cokoliv společného. Fotografie si mohl objednat i někdo z byznysu, komu vadí například schválené emisní povolenky pro ČEZ. Topolánek se chce ke všem kauzám vyjádřit až po návratu z dovolené.

Informace o pobytu v Toskánsku jako první přinesl deník Aha!, podle něhož tráví šéf ODS dovolenou společně s místopředsedkyní sněmovny Lucií Talmanovou a svými dvěma syny. Společnost mu podle deníku dělá například jeho přítel Marek Dalík. U stejného ostrova kotví i jachty exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) a lobbisty Vladimíra Johanese, který hostil místopředsedu ČSSD Milana Urbana.

Na místě byl údajně i šéf ČEZu Roman. Nedávno přitom poslanci ODS a ČSSD schválili zákon o emisních povolenkách, který přihrává firmě ČEZ 68 miliard korun z peněz daňových poplatníků. V řadách ČSSD za povolenky nejvíce bojoval právě Urban. „Mám tuhle část Itálie moc rád. Těžko mohu některým lidem zabránit, aby si vybírali stejnou destinaci. Potkali jsme se v přístavu jen na chvilku,“ uvedl Roman, který se na fotografiích plaví na Řebíčkově jachtě. „Pro jeden ze dnů využil nabídku Aleše Řebíčka na výlet na jeho lodi. Řebíček ho k lodi doprovodil, ukázal mu, kde parkuje a představil ho řidiči, výletu se již neúčastnil. Při nastupování na loď krátce potkal Mirka Topolánka a další známé, kteří nastupovali do sousedních lodí,“ stojí ve zprávě ČEZ.

Jachtu i vilu v letovisku oficiálně vlastní jen Řebíček

Jachtu i vilu v letovisku oficiálně vlastní jen Řebíček. Za jakých podmínek si vše pronajali ostatní, není jisté. Tvrdí, že za své, nebo jim je někdo půjčil zadarmo. Jachty patří firmě Radka Mašína, týdenní částku za jednu z lodí odhaduje Mf Dnes na 250 tisíc až 1,5 milionu korun. Mašín podle svých slov Johanesovi jachtu půjčil zdarma jako předváděcí, pronájem ostatních jachet nekomentoval: „Jeho přátelé mohou být našimi budoucími zákazníky.“

Ivan Langer:

„Špiclovské fotky, podvržený policejní dokument, to je stejně špinavý scénář dvojice Randák-Dimun, jaký provázel i manipulace a porušování zákonů při volbě prezidenta republiky. Obě tyto věci spojují stejné osoby, metody a vzhledem k tomu, že to není zadarmo, kladu si otázku, kdo to před volbami platí.“

Stínový ministr průmyslu Milan Urban, který na záběrech z Itálie rovněž figuruje, už zveřejnil účty za cestu. Ty dokazují, že si dovolenou za zhruba 35 tisíc korun hradil sám. Pobyt na jachtě s lobbistou Johanesem prý trval jen několik hodin a Urban ho označil za chybu, za kterou se omluvil.


Randákovo jméno už v minulosti padalo v souvislosti s případem úniku videonahrávky zachycující schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) v pražském hotelu Savoy před loňskou volbou prezidenta. Topolánek už dříve prohlásil, že za únikem stojí právě Randák a Dimun. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ale důkazy o jejich roli v úniku nenašli a případ odložili. Peněžitý trest dostal pouze bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák, kteří se prý na úniku nahrávky podíleli.

V Itálii tráví dovolenou řada politiků

Itálii si coby destinaci pro dovolenou oblíbili čeští politici už před lety. V době své aktivní kariéry sem pravidelně jezdil bývalý premiér Stanislav Gross. Po odchodu z politiky vyměnil pláže v Bibione za Krétu nebo Francii, nakonec si jeho manželka pořídila byt v rezidenčním letovisku Hidden Bay na Floridě.

Mnohem víc pozornosti ale přitahují italské dovolené Mirka Topolánka. Loni ji společně s exministrem dopravy Alešem Řebíčkem strávil ve vile italského premiéra Silvia Berlusconiho na Sardinii. Oba se tam tehdy navíc potkali s vlivným manažerem J&T, která se zajímá o privatizace Letiště Praha, Dušanem Palcerem i šéfem ČEZu Martinem Romanem.

Tehdy je za to pranýřovala hlavně ČSSD. „Vyvolává to vždycky nějaké otazníky. Jestli se bavili o privatizaci ne, to já samozřejmě nevím. Oni řeknou, že nikoliv,“ kritizoval loni v červnu Milan Urban. Bývalý ministr Řebíček na kritiku reagoval slov: „Proč bysme kvůli tomu letěli do Itálie, bože? Včera jsem byl s Dušanem Palcrem na fotbalovém turnaji. V úterý jdu na nějaký koncert, bude tam Martin Roman. Tak jako to je naprosto absurdní.“