Dálniční sjezd na Hradec možná kvůli farmářce nebude

Praha - Ministerstvo dopravy uvažuje, že kvůli letitému sporu s farmářkou Ludmilou Havránkovou rezignuje na stavbu hlavního dálničního sjezdu na Hradec Králové. Na pozemcích Havránkové u Plačic chce upustit od stavby sjezdu z dálnice a její parcely hodlá přetnout pouze samotným koridorem silničního tahu. Hradec Králové by tak měl pouze dva nájezdy na dálnici. Pro město je ztráta jednoho nájezdu na dálnici nepřijatelná. Ve hře ale stále zůstávají i další tři varianty, mezi nimi i vyvlastnění. Informaci přinesly Lidové noviny.

Odpadnutím hlavního sjezdu by dopravní resort nepotřeboval od farmářky tolik půdy. Místo původních deseti hektarů by si vystačil se dvěma až třemi. „Je to pokus o rozřešení tohoto letitého sporu. Paní Havránkové zůstane většina jejích stávajících pozemků,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

„S odpadnutím jižního nájezdu město nemůže absolutně souhlasit. Původně navrhovaná dálnice je součástí našeho územního plánu, kde na ni navazuje řada dalších staveb,“ reagoval náměstek primátora Hradce Králové Josef Malíř. Jak se k plánu ministerstva staví sama farmářka, se nepodařilo zjistit, nicméně podle státního zmocněnce pro výstavbu dálnice D11 Iva Tomana Havránková nabídku ministerstva vítá: „Líbí se jí, že nepřijde o pozemky, na kterých hospodaří.“

O konečném řešení rozhodne porada ministrů v polovině srpna

Ve hře jsou ale stále ještě další tři varianty řešení. První, kterou navrhla pracovní skupina k dostavbě dálnice D11 ustanovená premiérem Janem Fischerem, počítá se směnou pozemků. Havránková by za svých deset hektarů pod dálnicí dostala náhradní parcely o rozloze 253 hektarů. Další variantou je výměna deseti hektarů pod dálnicí za deset hektarů jiných pozemků plus finanční vyrovnání. Třetí možností je vyvlastnění. Farmářka by se pak musela spokojit se standardní odkupní cenou. O tom, jaký způsob řešení bude nakonec zvolen, rozhodne porada ekonomických ministrů v polovině srpna.