Volby do sněmovny by vyhrála ODS, do parlamentu míří i TOP 09

Praha - Volby do Poslanecké sněmovny by podle dnes zveřejněného volebního modelu agentury Factum Invenio nyní vyhrála Občanská demokratická strana. Získala by 31,8 procenta hlasů, přičemž druhou ČSSD by volilo jen o 2,6 procenta voličů méně. V úvahu je nutné brát statistickou odchylku, která u velkých stran může být až kolem tří procent.

Třetí by skončili komunisté s 13,6 procenta a čtvrtí lidovci se 7,7 procenta hlasů. Do parlamentu by se podle průzkumu dostala na pátém místě i nová strana TOP 09, které by dalo hlas 5,2 procenta Čechů. Strana zelených i všechny ostatní politické subjekty by potřebnou pětiprocentní hranici nepřekročily. ODS by tak ve sněmovně zřejmě získala 79 mandátů, ČSSD 73 a komunisté 29. 14 poslaneckých křesel by měli k dispozici lidovci a 5 TOP 09.


U nově založené strany TOP 09, která bude do voleb kandidovat s podporou Starostů a nezávislých, jsou signály, že její pozice se může ještě zlepšovat, a to díky změně postojů bývalých lidoveckých voličů. Velké šance na vstup TOP 09 do sněmovny potvrzuje i nedávný průzkum agentury Median pro Mf Dnes. Podle něj má strana 4,3 procenta skalních sympatizantů a 11,2 procenta těch vlažných, na které se ale nedá příliš spolehnout.

V porovnání s volbami před třemi lety by nyní byl volební zisk dvou největších stran podstatně nižší. V roce 2006 volilo ODS 35,4 procenta lidí a ČSSD 32,3 procenta. Naopak podpora komunistů a lidovců je o něco vyšší, v posledních parlamentních volbách dostali 12,8 procenta a 7,2 procenta hlasů. Výrazně pak ztratili zelení, které tehdy volilo 6,3 procenta Čechů.