Lidové noviny trvají na pravosti dokumentů o Janouškovi a ODS

Praha - Lidé z vedení občanských demokratů tvrdí, že neznají údajný policejní materiál spojující s podnikatelem Romanem Janouškem kromě pražského primátora Pavla Béma i lidi z okolí šéfa strany Mirka Topolánka. Policie, odkud podle Lidových novin dokument údajně unikl, prý žádný podobný materiál nezpracovala. Podle novináře Lidových novin Petra Koláře jde bezpochyby o dokument z operativních spisů policie, nicméně i Kolář připouští, že nemusí jít o kompletní policejní materiál. Skutečnost, že Janoušek je osoba, o níž se policie zajímá, je známá již rok. Dokonce i sám ministr vnitra Martin Pecina v pondělí uvedl, že jméno Romana Janouška se objevuje v souvislosti s jinými kauzami, kterými se policie zabývá.

Spojitost vyšetřování Janouška s ostatními politiky ODS je podle novináře Lidových novin Petra Koláře naprosto prokazatelná. Již v samotné žádosti švýcarské prokuratury mělo být uvedeno, že podnět podala sama banka, kde měl Janoušek zablokované své peníze, protože si přečetla článek o Janouškově úloze při privatizaci Letiště Praha. Tehdy byl ministrem dopravy Aleš Řebíček, blízký přítel Mirka Topolánka, a ve věci se měl angažovat kromě Janouška i Marek Dalík.

Petr Kolář

„Tento dokument je opravdu zcela prokazatelně z operativních spisů policie, která vždycky vyšetřování pana Janouška bagatelizovala, tajila a zpochybňovala. Navíc faktem je, že tento materiál naprosto otevřeně koluje mezi špičkami ODS.“ Stejně odpověděl na spekulace o pravosti dokumentů zástupce šéfredaktora Lidových novin Jaroslav Plesl.

Petr Kolář a Jaroslav Spurný ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)


Lidové noviny s odkazem na „policejní spisy, které se nyní šíří mezi politiky ODS“, uvedly, že v popisu případů prošetřovaných v souvislosti se zablokovanými švýcarskými konty vlivného podnikatele Janouška nefiguruje jen jeho přítel a primátor Bém, ale i lidé blízcí šéfovi ODS Topolánkovi, například jeho přítel Marek Dalík, místopředseda ODS Petr Bendl či někdejší ministr dopravy Aleš Řebíček.

Policie tvrdí: Od nás nic neuniklo

Dalík v listu zpochybnil pravost dokumentu i v něm uváděné informace. Deník upozornil, že i protikorupční policie ústy svého mluvčího Romana Skřepka pochybuje o autenticitě materiálu nazvaného „Odpověď na žádost zastupitelství Švýcarské konfederace“ datovaného 5. května. Stejný policejní útvar rozeslal médiím prohlášení ředitele Libora Vrby, který únik informací ze své jednotky vyloučil. „Nevznikl … žádný dokument, který by popisoval okolnosti prověřování zmiňovaného podnikatele a s ním spojených osob, a proto se od informací, o které autoři článku svoje zjištění opírají, v plném rozsahu distancujeme,“ napsal Vrba.

Policie už dříve připustila, že na jaře odpověděla na žádost o právní pomoc švýcarské prokuratury, která prověřuje toky peněz okolo kont podnikatele Janouška. Švýcaři mu podle médií zmrazili účet se sumou přesahující v přepočtu nejméně 220 milionů korun a s podezřením, že jde o výsledek praní špinavých peněz, se obrátili na české úřady.

Roman Janoušek začal spolupracovat společně s Pavlem Bémem již v době, kdy byl Bém starostou Prahy 6. Tehdy šlo o privatizaci bytů v šestém pražském obvodě.

Vydáno pod