Silnice mezi Strážným a Vrchlabím je opravena

Strážné (Trutnovsko) - Silnice mezi Strážným, Lánovem a Vrchlabím na Trutnovsku, která prodělala potřebnou rekonstrukci, byla dnes slavnostně otevřena. Zhruba 14 kilometrů dlouhý úsek silnice se začal opravovat loni v dubnu a náklady přesáhly 100 milionů korun, uvedl mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszegi. Silnice byla před opravou ve velmi špatném stavu, na který si stěžovali obyvatelé horských obcí i rekreanti. Silničáři museli na většině nově opravených úseků silnice položit nový asfalt a opravit odvodnění příkopů.

„Modernizace vyšla celkem na 104 miliony korun, z toho se nám podařilo 88 milionů korun získat ze zdrojů Evropské unie, po osmi milionech korun přidal kraj a stát,“ uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc.

„Pro nás je tato silnice životně důležitá. Je jediným spojením, po kterém se k nám dostávají autobusy, v případě potřeby sanitky či turisté. Zhruba dvacet let se silnice jen záplatovala. Tenkou a souvislou asfaltovou vrstvu vlastně během té doby dostala jednou, když tudy vedla trasa cyklistického Závodu míru,“ uvedl starosta Strážného Miroslav Sazeček.

„Současně s modernizací vozovky se zde pracovalo i na rekonstrukci jednoho mostu a dvou opěrných zdí, které v devadesátých letech poničily povodně,“ uvedl mluvčí.

V Královéhradeckém kraji by letos mělo na opravy silnic směřovat zhruba 800 milionů korun. V regionu je celkem 3752 kilometrů silnic. Z toho 430 kilometrů tvoří silnice první třídy v majetku státu, zbylé silnice druhé a třetí třídy jsou ve vlastnictví kraje.