Za pašování a obchod s drogami padly vysoké tresty

Liberec - Za pašování drog extáze a marihuany z Nizozemska do ČR dostal dnes Jiří Homola u Krajského soudu v Liberci 11 let vězení. Miroslava Baloga potrestal soud za obchodování s nelegálně dováženými drogami deseti lety. Homolovi a Balogovi hrozily tresty deset až 15 let. Oba se ihned proti rozsudku odvolali k Vrchnímu soudu v Praze. Soudkyně Olga Fričová se vyjádřila, že oba obžalované usvědčily policejní odposlechy telefonních hovorů, výpovědi svědků i další důkazy. Navíc Balog se podle ní ke své trestné činnosti částečně doznal.

Podle policejního vyšetřování hrál hlavní roli v drogovém gangu Jiří Homola z České Lípy. Prodej drog mu údajně vynesl téměř 3,75 milionu korun. Pomáhali mu jeho bratr Pavel, Miroslav Balog z Liberce a Petra Benešová dělala tlumočnici. Z Nizozemska do Česka přivezli nejméně 178 000 tablet extáze a téměř 17 kilogramů marihuany.

Proces trval u krajského soudu bezmála čtyři roky. Jiří Homola nechodil opakovaně k hlavním líčením, omlouval se nemocemi. Dnes Homolu dopravila k soudu eskorta z vazební věznice, kam ho znovu přivedly drogy.

Benešová dostala letos u krajského soudu tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Rozsáhlé obchody s drogami domlouvala, protože jako jediná ze čtyřčlenné organizované skupiny uměla anglicky. Hrozilo jí rovněž deset až 15 let vězení, k podmíněnému trestu jí pomohlo několik polehčujících okolností. Přiznala se a vypovídala proti Homolovi a také proti Balogovi.

Čtvrtý obžalovaný, Pavel Homola, zemřel v roce 2007 při autonehodě. Gang pašoval podle obžaloby drogy z Nizozemska od srpna 2002 do dubna 2003 a v ČR je prodával převážně velkým dealerům. V obžalobě stojí, že severočeská skupina se v Nizozemsku napojila na Maročana Muhammada Midžháda, zvaného Rašíd. Jemu drogy dodával Asli Aslan Temel, žijící v Maastrichtu. Oba cizince zatkla nizozemská policie.

Jak vyplývá ze spisu, Jiří Homola nebo jeho bratr pašovali narkotika z Nizozemska v rezervním kole automobilu a v tuzemsku se starali o jejich prodej. Balog kromě distribuce omamných látek v Libereckém a Královéhradeckém kraji zajišťoval cesty bratrů Homolových z Česka do Nizozemska a zpět, uvádí obžaloba. Jiřího Homolu policisté zatkli i se zásilkou extáze a marihuany 25. dubna 2003 na hraničním přechodu v západočeském Rozvadově.