Onkologické centrum v Pardubicích zůstane špičkovým pracovištěm

Pardubice - Onkologické centrum v pardubické nemocnici znovu získalo status špičkového pracoviště, o který přišlo na začátku letošního roku po auditech, které si zadalo ministerstvo zdravotnictví. Dnes to potvrdil hejtman Radko Martínek (ČSSD). Rozhodnutím se tak vrací do hry možnost, že zařízení získá desítky milionů korun z evropských dotací. Jako pracoviště "nižší kategorie" nárok na peníze nemělo.

„Budu jednat s ministryní zdravotnictví. Nerad bych předjímal výsledek, ale doufám, že zvítězí zdravý rozum. Možnost získání dotací je klíčový problém a snad se v dohledné době vyřeší,“ řekl hejtman.

Ministerstvo zdravotnictví ve svém věstníku vyřadilo ze seznamu vysoce odborných pracovišť také pardubické traumacentrum. Hejtman doufá v to, že i toto se podaří zvrátit, aby obě zařízení mohla získat celkem 160 milionů korun z dotací.

Změna statusu měla znamenat, že náročnější případy převezme hradecká nemocnice. Ve skutečnosti se pardubické nemocnici podařilo dohodnout s pojišťovnou i léčbu vážněji nemocných pacientů. Onkologické zařízení není nyní úplně nejvyšším pracovištěm, ale takzvaným spolupracujícím centrem s fakultní nemocnicí v Hradci Králové.

„Je to vlastně takový kompromis, ale onkologické centrum může i nadále vykonávat biologickou léčbu pacientů. Pro vážně nemocné pacienty je to dobrá zpráva, protože zařízení může s pojišťovnami uzavřít nové smlouvy. Dosud je neměla smluvně podložené,“ řekl hejtman.

Přestože traumacentrum stále nemá status vysoce odborného pracoviště, všechny lékařské úkony se i po změně ve věstníku dějí beze změny. Zdravotní pojišťovny rozsah hrazené péče dosud neredukovaly.