Romové se přestěhovali od Počernického rybníka do Husince

Praha - Rumunští Romové, kteří přijeli do Prahy za svým nemocným příbuzným a poslední dny strávili u Počernického rybníka, se přestěhovali do Husince severně od Prahy. Se svolením vlastníka se usadili na pozemku u Vltavy. Podle městské policie se Romové museli vlastníkovi zaručit, že pozemek vrátí v takovém stavu, v jakém jim ho předal. Kolem půl čtvrté se Romové začali postupně balit a od Počernického rybníka odjíždět.

„Chtěl bych mu strašně poděkovat,“ řekl na adresu majitele pozemku starosta Horních Počernic. Dodal, že Romům před odjezdem od rybníka rozdal igelitové pytle, aby mohli uklidit nepořádek, který tam během svého pobytu udělali. Starostovi kempování Romů vadilo, Počernický rybník je totiž přírodní památkou a Romové v místě neměli žádné hygienické zázemí. Richter kvůli tomu požádal o pomoc i magistrát, ten se ale ve věci nechtěl angažovat.

Romové se do metropole sjeli v pátek, aby podpořili sedmnáctiletého mladíka, který se minulý týden téměř utopil při koupání ve Staré Boleslavi. Nyní leží ve vinohradské nemocnici a jeho stav je stále vážný. „Lékaři mu z části odpojili dýchací podporu. Částečně tedy dýchá sám, ale zatím se z toho nedá nic usuzovat,“ řekla mluvčí nemocnice Jana Jelínková.

Jeho příbuzní do pondělního večera tábořili v žižkovském kempu Pražačka. Ten jim zajistila Praha 3, aby předešla možným výtržnostem před nemocnicí, kde se Romové původně utábořili. Pobyt v kempu zaplatila sbírka uspořádaná mezi pražskými Romy a jejich příznivci. Od pondělí si ho měli platit Romové sami, večer se proto přestěhovali k Počernickému rybníku, kde přenocovali zdarma.  

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb Romy v minulých dnech vyzval, aby si našli placené bydlení v ubytovacích zařízeních. Podle Kocába tito Romové nejsou nemajetní, mají mercedesy a zlaté prsteny, a tak by si měli pobyt v kempu či hotelu zaplatit.

Na přítomnost Romů reagovala i krajně pravicová Dělnická strana. Její předseda Tomáš Vandas prohlásil, že pokud se situace u Počernického rybníka nevyřeší, naplánují tam příznivci strany shromáždění.

Romové z Rumunska přijeli podořit svého 17letého příbuzného, který v pražské Vinohradské nemocnici bojuje o život
Zdroj: ČT24
Vydáno pod