Kopicová odvolala Macha, který měl na starosti státní maturity

Praha - Ministryně školství Miroslava Kopicová odvolala Martina Macha, ředitele společnosti CERMAT, která má na starosti přípravy státních maturit. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Novým ředitelem by se měl stát znovu Pavel Zelený, který stál v čele společnosti od roku 2007 až do ledna letošního roku. Ministerstvo školství změnu potvrdilo. Bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ) ale nad tímto krokem vyjádřil znepokojení.

Podle Kopicové bude hlavním úkolem nového šéfa omezit rizikové faktory státních maturit a bude-li to možné, navrhnout taková opatření, která umožní úspěšné konání generálních zkoušek a následný průběh maturitní zkoušky. Koncem srpna by totiž měli poslanci rozhodovat o dalších termínech a osudu maturitní zkoušky. „Bude proto zapotřebí rychlého rozhodování a určitého krizového řízení. V osobě Pavla Zeleného mám jistotu profesionálního souznění,“ uvedla Kopicová s tím, že kontinuita nastartovaného procesu přípravy státních maturit bude zachována.    

Bývalý ministr školství Ondřej Liška, který v lednu Macha na místo ředitele společnosti CERMAT dosadil, dnes ke znovujmenování Zeleného sdělil, že pracovník, který se neosvědčil, nemůže garantovat zdárný finiš maturit. „Pana Zeleného jsem odvolal, protože nebyl schopen garantovat včasnou a bezpečnou přípravu státních maturit. Jím připravovaná výběrová řízení jsem dokonce musel zrušit, neboť představovala značné riziko,“ uvedl Liška. Podle něj teprve s nástupem Macha dostaly maturity pevný řád, důslednou kontrolu a bezpečný harmonogram.    

Podle bývalého ministra školství prý Kopicová podlehla tlaku poslance Waltra Bartoše z ODS a jeho okolí. Na tyto hrátky prý ve finále nakonec doplatí žáci a učitelé.   

Státní maturity měly původně začít v roce 2008, kvůli nespokojenosti studentů a celkové nepřipravenosti ale byly už jednou odloženy, a to o dva roky. Proti jejich zavedení se postavili studenti, nesouhlasí s nimi ODS ani ČSSD, jejich návrhy na odklad však ve sněmovně zatím neprošly.

Maturita
Zdroj: ČT24