Ministři vytipovali, jaké místo chceme v Evropské komisi

Praha - Energetika, regionální politika, doprava, spravedlnost, svoboda a bezpečnost, to jsou pravomoci, na něž se chce při sestavování nové Evropské komise soustředit kabinet Jana Fischera. "Můžu potvrdit, že mezi zainteresovanými členy vlády se v souvislosti se jmenováním nové Evropské komise nejvíce hovoří o těchto portfoliích. Není to ale konečný seznam," řekl na dotaz deníku E15 ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Výběr portfolií má posloužit jako podklad pro diskuzi s politickými stranami. "Teprve na základě výsledků těchto jednání a dosaženého konsenzu bude chtít vláda rozhodnout o jednom či několika málo postech, o které bude usilovat," uvedl Füle.

Neoficiální zdůvodnění výběru zní, že energetika byla jednou z priorit nedávného českého předsednictví, „v regionální politice se točí hodně peněz“, doprava zajímá Českou republiku jakožto tranzitní stát a v justici se tvoří důležité vnitřní předpisy. Obor zaměstnanosti, sociálních věcí a rovných příležitostí, který patří dosluhujícímu českému eurokomisaři Vladimíru Špidlovi, se do do tohoto výčtu nevešel. Důvodem je údajně obava, že ani Špidla (pokud by byl znovu nominován), ani někdo jiný z tuzemska by stejnou pravomoc nezískal.

„Lepší je samozřejmě uvažovat současně jak o kompetenci, tak o portfoliu. V době, kdy budou politické strany preferovat jiný postup, je vláda připravena vést debatu nejdříve o oblasti a až poté o tváři,“ uvedl dále Füle. Jméno budoucího eurokomisaře zřejmě s ohledem na domluvu velkých stran padne až po říjnových volbách do sněmovny. Mezi možnými kandidáty byli zatím zmiňováni ekonom Jan Švejnar, nynější eurokomisař Špidla, jeho předchůdce Pavel Telička a také předseda úřednické vlády Fischer.

Füle se tento týden sešel s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS) a shodli se, že Česko by mělo mít do září jasno přinejmenším v tom, jakou oblast by měl mít na starosti jeho budoucí eurokomisař. Pokud proces schválení staronového šéfa Evropské komise Barrosa v Evropském parlamentu bude dokončen v září, ČR by se spolu s ostatními státy EU měla zapojit do výběru komisařů. „Nechci, aby se eurokomisař vybíral od zeleného stolu, ani v jednom ze stranických sekretariátů, ale aby jak to portfolio, tak jméno byly odrazem co možná nejširšího konsenzu politických stran,“ dodal po středečním jednání se Sobotkou.

José Manuel Barroso
Zdroj: ČT24