Ústavní soud vyhověl Brožové, žalobu na Kučeru projednají v Olomouci

Brno - Ústavní soud (ÚS) částečně vyhověl předsedkyni Nejvyššího soudu (NS) Ivě Brožové, která zpochybnila kroky předsedy kárného senátu NS Jiřího Pácala, a zrušil rozhodnutí, podle něhož měl kárnou žalobu na místopředsedu NS Pavla Kučeru řešit Vrchní soud v Praze. Nyní se spis vrátí k územně příslušnému Vrchnímu soudu v Olomouci. Pácalův senát rozhodl o přesunu kárné žaloby na Kučeru do Prahy, i když se Pácal předtím v téže věci označil za podjatého.

Brožová tvrdila, že o podjatosti měla rozhodovat ona sama jako Pácalova nadřízená. V tom jí ale Ústavní soud za pravdu nedal. Brožová totiž prý také není nestranná, neboť kárné řízení s Kučerou sama zahájila. Podle soudce zpravodaje Pavla Holländera proto musí o vyloučení Pácala z kárného senátu rozhodnout některý z předsedů kolegií NS. Poté se bude kárný senát NS znovu zabývat tím, který vrchní soud Kučerovy kroky přezkoumá. „Ústavní soud vůbec neřešil, zda tu věc má rozhodovat Olomouc, nebo Praha. To bude znovu předmětem rozhodování kárného senátu Nejvyššího soudu,“ uvedl pro ČT generální sekretář ÚS Tomáš Langášek. Než senát rozhodne, spis se vrátí do Olomouce.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu Otakar Motejl pro ČT:

„Celá ta historie spojená s tím, kdo bude lepší nebo horší soudce v těchto věcech, je nechutná, nedůstojná, neetická a brutálně útočící na zbytky pocitů občanů, že existuje nějaká spravedlnost, kterou vykonávají soudy.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Kárnou žalobu na Kučeru, která je základem sporu, podala Brožová na podnět ministerstva spravedlnosti. Kučera podle některých zdrojů tlačil na státní zástupce, aby zastavili vyšetřování bývalého vicepremiéra a expředsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka kvůli údajné korupci, což se také později stalo. Kučera popírá, že by jakýmkoliv způsobem ovlivňoval Čunkovo stíhání. Sporné schůzky s ostravskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou prý byly přátelské.

Iva Brožová:

Projednávání pražským soudem by pro Kučeru bylo výhodné

Kárnou žalobu by měl podle zákona projednat územně příslušný Vrchní soud v Olomouci. Nejvyšší soud ale napodruhé rozhodl, že v kauze rozhodne Vrchní soud v Praze. Poprvé to navrhlo ministerstvo spravedlnosti, podruhé sám Kučera. Nelíbil se mu váhavý postup předsedy olomouckého kárného senátu Iva Kouřila, jenž se prohlásil za podjatého. Podle některých Kučerových kritiků je přesun pro místopředsedu NS výhodný, neboť má u Vrchního soudu v Praze spojence. „Znám v podstatě většinu soudců a stejně tak, jako znám řadu soudců u Vrchního soudu v Praze, znám také řadu soudců u Vrchního soudu v Olomouci,“ argumentoval Kučera pro nesmyslnost takového obvinění.

Podstata ústavní stížnosti spočívá v postupu předsedy kárného senátu NS Pácala. Při prvním rozhodování NS o přesunu kárné žaloby do Prahy se prohlásil za podjatého, protože jsou s Kučerou kamarádi. Napodruhé ale kárný senát NS včetně předsedy odhlasoval, že Pácal podjatý není. Hned poté senát rozhodl, že Kučerův případ projednají soudci pražského vrchního soudu. To se ovšem nelíbilo Brožové a podala k Ústavnímu soudu stížnost a návrh na rozhodnutí v kompetenčním sporu.

Předsedkyně NS má za to, že rozhodnutí o samovyloučení člena kárného senátu spadá do její kompetence, nikoliv do pravomocí kárného senátu, vysvětlil generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek. Brožová se domnívá, že olomoucký soud může o Kučerovi bez problému rozhodovat. Případnou Kouřilovu podjatost prý totiž nelze vztahovat na celý soud.

  • Iva Brožová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1020/101955.jpg
  • Iva Brožová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1020/101978.jpg
  • Pavel Kučera, bývalý místopředseda Nejvyššího soudu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1020/101980.jpg