Bývalé sídlo technické knihovny v Klementinu se uzavřelo

Praha - Bývalé sídlo Státní technické knihovny v Klementinu dnes symbolicky uzavřel její ředitel Martin Svoboda. Knihovna se tak definitivně přemístila do nového sídla Národní technické knihovny v Dejvicích. Ta vznikla za více než dvě miliardy korun uprostřed areálu vysokých škol na Flemingově náměstí. Budova bude oficiálně otevřena 9. září. S více než 1,5 milionu svazků má být největším pramenem technické literatury v České republice.

Ředitel po deváté hodině symbolicky zamkl dveře bývalého sídla a převázal je řetězem. Státní technická knihovna má však prostory v Klementinu k dispozici až do konce srpna. Stěhování knih začalo 18. května a bylo dokončeno v polovině července. Knihovna musela přemístit také fondy z depozitáře ve Lhotě u Dolních Břežan. Podle vedení STK bylo stěhování díky dobré přípravě a pracovním víkendům o měsíc rychlejší, než se plánovalo. V celkem 240 stěhovacích vozech se přesunulo více než pětapadesát tun materiálu. Náklady na přesun činily necelých pět milionů korun.

„Budova už nám prostorově nevyhovuje, je zde příliš mnoho knih a příliš mnoho čtenářů. První pokusy postavit novou budovu byly už v šedesátých letech. V nové budově v Dejvicích bude jakési vnitřní náměstí, celý objekt bude průchozí. Z náměstí povedou vstupy do poboček městské knihovny, do vědeckého knihkupectví, počítačové prodejny a kavárny,“ popsal ředitel Státní technické knihovny Martin Svoboda.

Stavba vznikla podle návrhu studia Projektil téměř v tichosti vedle vzrušených debat o nové budově Národní knihovny. Zvenčí není příliš nápadná, uvnitř ale autoři navrhli několik originálních řešení. Novostavba je také výjimečná spoluprací jejích autorů s výtvarníky, kteří vyzdobili interiéry. Budova dostala minulý měsíc Cenu Klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí.