Policie už má všechny posudky k neštěstí ve Studénce

Ostrava - K loňskému železničnímu neštěstí ve Studénce na Novojičínsku, které si vyžádalo osm lidských životů, mají kriminalisté už všechny potřebné znalecké posudky. Rovněž upřesnili výši způsobené škody, která se blíží ke 169 milionům korun. Policie se stále zabývá trestní odpovědností jednotlivých lidí. Další obvinění by mohla padnout v příštích týdnech. Potvrdila to mluvčí vyšetřovacího týmu Comenius Miroslava Michálková Šálková.

Na železniční trať se loni 8. srpna zřítil opravovaný silniční most. Do jeho trosek narazil ve vysoké rychlosti mezinárodní rychlík Comenius. „Vyšetřování se opírá o sedm posudků z různých oborů, poslední znalecký posudek z oboru bezpečnosti práce jsme obdrželi minulý týden,“ uvedla mluvčí. K případu se vyjadřovali také znalci z oboru zdravotnictví, stavebnictví, geodézie a kartografie a z oboru hydraulických a zvedacích zařízení.

Policisté vyčíslili způsobenou škodu na necelých 169 milionů korun. Největší majetková újma podle nich vznikla Českých drahám, zdemolovaný vlak má podle policie hodnotu 120 milionů korun. Jasné body velkého procesu, kde budou zveřejněna i jména případných dalších obviněných, se odkryjí na začátku září. Stále platí, že obviněnými jsou dva zaměstnanci dodavatelské firmy Bögl & Krýsl, která měla na stavbě na starost manipulaci s novou mostní konstrukcí.

Telefonát Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Policie dosud k případu vyslechla 180 lidí. Podle dobře informovaného policejního zdroje výsledky posudků jednoznačně prokazují, že odpovědnost za neštěstí nesou i další lidé.