V červenci nepřežilo nehody 75 lidí, méně než loni

Praha - Policie eviduje za červenec 75 obětí dopravních nehod. Méně mrtvých při dopravních nehodách bylo za posledních pět let jen v červenci 2006. Tehdy zemřelo při kolizích 73 lidí. Nejvíce lidí zahynulo při haváriích v červenci 2007 a 2005. Tehdy jejich počet vystoupil na 120. Loni v červenci si dopravní nehody vyžádaly 101 obětí. Nejčastější příčinou kolizí je podle policistů to, že řidič nevěnuje dostatečnou pozornost situaci před sebou. Proto také apelují, aby řidiči dodržovali bezpečnou vzdálenost a sledovali, co se děje před jejich vozem. Nejtragičtější byly letos 5., 11. a 16. červenec, kdy podle policie zemřelo při automobilových nehodách pokaždé sedm lidí.

Stále vysoké počty mrtvých chce snížit ministerstvo dopravy (MD) pomocí kampaně „Nemyslíš-zaplatíš“. Do konce roku 2010 by počet obětí podle záměru ministerstva neměl přesáhnout 650 lidí ročně. V loňském roce klesl počet mrtvých pod tisícovou hranici na 992. Stejně tomu bylo i v roce 2006, kdy policie evidovala 956 obětí nehod. V ostatních letech jejich počet překročil tisíc. Kampaň, kterou spustilo MD loni na podzim, potrvá do roku 2010.

Policie také na letní měsíce vyhlásila akci Prázdniny 2009 - bezpečnější, při které se zaměří hlavně na kontroly motocyklistů. Důvodem jsou vysoké počty mrtvých při nehodách motocyklů. Jen za loňský červenec a srpen jich zahynulo na silnicích 41 z celkového počtu 204 mrtvých.

Havárie motorky
Zdroj: Policie ČR/www.policie.cz
Vydáno pod