Policie nemůže stíhat Ransdorfa, po volbách znovu získal imunitu

Praha - Stíhání europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) kvůli ublížení na zdraví se komplikuje. Evropský parlament ho sice v únoru zbavil imunity a policisté ho v červenci začali stíhat, Ransdorf byl ale v červnu znovu zvolen europoslancem a získal imunitu. Policisté tak znovu budou muset žádat europoslance o zbavení imunity. "Budeme muset zrušit usnesení o zahájení trestního stíhání, protože v době, kdy bylo vydáno, měl už pan poslanec novou imunitu," uvedl státní zástupce Tomáš Bláha. Policisté museli čekat až do července, protože neobdrželi potřebný dokument, bez kterého nemohli Ransdorfa obvinit, uvedl nedávno deník Právo.

Policie chce europoslance stíhat kvůli nehodě, při které srazil na přechodu v Praze 6 ženu. Chodkyně podle tehdejších informací médií utrpěla lehčí zranění, oděrky na hlavě či rukou. Policie původně dospěla k závěru, že šlo o přestupek, později ale změnila názor. Ransdorf již dříve řekl, že tím policie podle něho porušila trestní řád. Jako trestní kauzu je prý povinna nějakou událost označit do dvou měsíců. „V mém případě se to tak stalo až po 11 měsících,“ řekl před několika měsíci s tím, že se s ženou již mimosoudně vyrovnal. Ransdorf se v únoru zbavení imunity nebránil a hlasoval pro své vydání. V případě odsouzení Ransdorfovi hrozí až roční trest vězení nebo peněžitý trest.    

Stíhání europoslance pak bylo podle Bláhy zahájeno 17. července, téhož dne jej policie vyslechla. Počátkem června byl ovšem opět zvolen poslancem Evropského parlamentu, žádný z kroků policie tak podle Bláhy nemá právní relevanci. „Budeme muset opakovaně žádat nový Evropský parlament, jehož se stal poslancem díky svému zvolení v eurovolbách, o jeho vydání k trestnímu řízení,“ řekl žalobce.    

Pro europoslance to není jediný podobný případ. V červenci 2008 totiž na přechodu v české metropoli porazil autem dívku, která byla převezena do nemocnice se zraněními. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin ublížení na zdraví. Na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Vydáno pod